Društvo

ŠTRAJK SE NASTAVLJA: Radnici JKP „VODOVOD“ ne odustaju do ispunjenja zahteva! (VIDEO)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Ni nedelju dana nakon održanog jednočasovnog štrajka upozorenja u prostorijama JKP „Vodovod“ Zaječar predstavnicima sindikalnih organizacija nije se obratio niko od rukovodstva preduzeća, kao ni predstavnici Gradske uprave.

Razlozi za stupanje u štrajk odnosili su se na isplatu 4 zaostale zarade, kao i brojne propuste i zloupotrebe službenog položaja o koje su se oglušili lokalni nadzorni organi. Prema rečima Tomislava Petkovića, predsednika Štrajkačkog odbora takvih propusta bilo je na pretek.

„Imamo nagoveštaje da je došlo do zloupotrebe službenih putovanja. Želimo da se sve to proveri, počev od zapošljavanja i isplata plata ljudima, a da oni nisu predviđeni planom rad za 2017.godinu. Potom je tu i niz odluka koje su zaista opterećujuće za preduzeće. Zadnja u nizu je odluka da Vodovod plaća analizu za arterske česme u gradu kojih ima 28. Iznos tih analiza je preko milion dinara, a Vodovod niti može da utiče na arterske česme, niti vidimo svrhu da on to plati.Mislimo da je ta odluka u najmanju ruku štetna. Potm, imamo sumnju da je došlo do otpisa dugovanja pojedinih korisnika bez jasnih kriterijuma, i to za iznos koji premašuju nekoliko stotina hiljada dinara. Iammo i situacije gde Vodovod sklopi reprogram sa korisnikom, a da se taj dogovor ne ispoštuje i niko protiv tih dužnika ništa ne preduzima.“, pojasnio je Petković.

Petković je naglasio da radnici pomenutog preduzeća već godinama u nazad ne primaju plate na vreme. Zato je stupanje u štrajk, za njih nažalost sada jedina opcija, jer ne žele da zaječarski Vodovod doživi sudbinu brojnih komunalnih preduzeća u gradu koja su gašena i ponovo pokrenuta.

„Radnicima plate kasne još od 2012.godine, ali se na dan kada je direktor Marko Paunović postavljen na čelo preduzeća, radnicima ugovala jedna plata. Sada je dug negde oko 4 zarade, i postoji tendencija da se taj dug non stop povećava. Mi ne bismo ni krenuli u ovu priču da ima tendencija da taj dug može da se smanji, naprotiv. Mišljenja smo da će on samo da se povećava“!, istakao je Petković.

 

Podršku sindikalnim organizacijama Vodovoda pružio je i granski sindikat javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost“.

“ Nisu ovde samo problem plate, ovde je ugroženo jedno javno dobro, koje nije ugroženo pre mesec dana, već se ugrožava slobodno možemo reći već deceniju. Bio je pokušaja u više navrata da na neki miran način dodjemo do rešenja. Iako smo insistirali da se preduzeće ne tuži, očigledno da to nije moglo da da neki efekat“, poručio je Milan Simić, predsednik Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost“.

Predstavnici sindikalnih organizacija Vodovda najavili su svake nedelje organizovanje jednočasovnog štrajka upozorenja sve do ispunjenja njihovih ciljeva, ali i da će se umesto lokalnom za pomoć obratiti republičkom Nadležnom organu kako bi se ispitalo poslovanje prduzeća.

Pogledajte prilog „Online televizije“!!!

Dodaj komentar