fbpx

Specijalna bolnica „Gamzigrad“ obeležila slavu i godišnjicu

Preporuka:

Noćas pomeramo kazaljke sat unapred

Letnje računanje vremena počinje 29. marta u 2 sata pomeranjem kazaljki za jedan čas unapred. Pomeranjem kazaljki na časovnicima...

Novih 131 slučaja korone: U Srbiji 659 obolelih od korona virusa i deset preminulih

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je danas da je u poslednja 24 sata testiran 371 građanin od koji je...

Još 73 obolele osobe od korona virusa u Srbiji: Do sada ukupno zaraženo 457

U Republici Srbiji su do 15 časova 26. marta registrovana ukupno 457 potvrđena slučaja korona virusa, što je za...
- Reklama -

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gamzigrad“ obeležila je danas slavu Vavedenje Presvete Bogorodice i proslavila 41. godinu rada i postojanja ustanove.

U prisustvu brojnih zvanica, tačno u podne, presečen je slavski kolač. U ime episkopa timočkog Ilariona, protojerej mr Igor Ivković je čestitao slavu.

„Neka je srećna slava, i neka Bog da, na molitvama Majke Božije, Presvete Bogorodice, čiji je danas uvođenje u hram proslavljamo, da uvek bude njen blagoslov na ovom lečilištu, da i lekari i zaposleni budu inspirisani da lepo i lako leče, da postavljaju dobre dijagnoze, onima koji su im povereni“, rekao je Ivković.

Direktor Specijalne bolnice, doktor Rade Kostić, se zahvalio svom timu i radnicima ove ustanove, a sve prisutne  podsetio na važnost postojanja  Specijalne bolnice „Gamzigrad“.

„Na današnji dan 1978. godine, prvi pacijent je ušao u ovu ustanovu i započeo sa svojim lečenjem. Od toga dana, kada se obeležava i veliki srpski pravoslavni praznik, Vavedenje Presvete Bogorodice, do sada, naši rezultati su vidljivi. Blagodet je ova termomineralna voda koja je svojim lekovitim i čudotvornim dejstvom, naš prioritet uspeha već 41. godinu.“

Prva Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gamzigrad“ izgrađena je pokraj termo-mineralnih izvora, čija temepratura iznosi i do 42°C, a koji pripadaju zemnoalkalnim – hipertermama, odnosno akrotermama. Dubina sa koje ovi topli izvori izviru iznosi čak 303 metra.

Direktor Kostić se pohvalio  najrazvijenijom dijagnostikom u Istočnoj Srbiji i naglasio da je  razvijena i vaskularna patolgija, kao i usluga korošćenja hiperbarične komore, dok bolesnike sa neurologije zaječarskog Zdravstvenog centra, nakon lečenja, prevode  na produženu rehabilitaciju.

„Ove godine ćemo oplemeniti našu aparaturu. Aparat ovih dana treba da stigne kao donacija, a vrednost je 350 hiljada dinara. Tu je i otvoreni bazen sa termo-mineralnom vodom, verujem da ćemo za mesec, dva, krenuti u njegovu realizaciju, i siguran sam da ćemo iduću sezonu dočekati sa otvorenim kupalištem. Radi se o velikom projektu na čiju se realizaciju čekalo više od jedne decenije“, rekaoje Kostić.

Podršku za ovaj projekat, pored  lokalne samouprave, ova zdravstvena ustanova je dobila  i od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije, rekla je Nata Ćirić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Ono što je Ministarstvo pomoglo ovoj ustanovi je da je ona dobije značajna sredstva za izgradnju spoljnog bazena. Nadamo se da će u narednoj godini, kao što je direktor ustanove rekao, biti završen i taj bazen sa mineralnom, toplom vodom, i to će biti jedan od veoma značajnih sadržaja za ovu ustanovu“, kazala je Ćirić.

Gamzigradska banja i Specijalna bolnica „Gamzigrad“…

Gamzigradska Banja se nalazi u istočnoj Srbiji, 11km od Zaječara. Leži na 160m nadmorske visine u dolini donjeg toka Crnog Timoka, na samim njegovim obalama. Ova banja je pod uticajem kontinentalne klime, a mikro-klima je složena, sa odlikama kontinentalnog i podplaninskog podneblja. Priroda je podarila više izvoda termimineralnih voda, koje se ubrajaju u zemnoalkalne – hiperterme, odnosno akroterme. Izgradnja i uređenjue kupatila počinje 1920. godine. Godine 1978. izgrađena je i otpočela sa radom moderana Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Gamzigrad” i to na samoj obali Crnog Timoka, na prirodnim izvorima termo-mineralne vode.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: