Društvo Priče u nama

Smilja, Jelena i „Mladi sa Rajačkih pimnica“ – Čuvari kulturnog nasleđa sela Rajac (VIDEO)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Gošće treće epizode podcasta „Priče u nama“ su Smilja i Jelena, devojke koje su rešile da karijere u velikim gradovima zamene selom i proizvodnjom vina, kao i očuvanjem kulurnog nasleđa sela Rajac.

Domaćin podcasta „Priče u nama“ Miloš Stojadinović, razgovara sa Smiljom i Jelenom o tome kako je došlo do toga da pored završenih fakulteta i mogućnosti da karijere naprave u velikim gradovima, ipak odluče da nastave sa porodičnim poslom, očuvaju proizvodnju vina ali i da pokušaju da ožive selo Rajac i njegovu bogatu tradiciju.

Smilja je završila studije u Hamburgu i tokom korone samo se privremeno vratila kući, da bi kada je u porodičnoj vinariji u Rajcu njenima bila potrebna pomoć na kratko uskočila, međutim u tom kratkom periodu promenila je odluku i rešila da ostane.

Ona kaže da je u Rajcu dođoš, ali vrlo dobro primljena i prihvaćena i da joj nije bilo teško da prelomi i donese odluku da tu nastavi sa radom.

Jelena je započela karijeru u novinarstvu, što joj je i bio san ali se desilo da je uzela godišnji odmor i došla kući. Bila je jednog dana sa prijateljima na Rajačkim pivnicama, kada su prošli neku turisti i počeli da se raspituju o podrumima… Podrum iz 1875. godine i od tada je u mojoj porodici i tada je shvatila da je ona sedma generacija i pomislila, pa ne mora baš na meni da se prelomi da ja zakatančim ta vrata.

Zajedničko im je da su vrlo brzo zavolele posao pravljenja vina, ali i želja da pored očuvanja kulturne tradicije i dovođenja turista, podigniu i svest o važnosti razvoja vinogradarstva u tom kraju.

Jelana kaže da je potencijal za razvoj Rajca uvek postojao, ali je videvši da nemačka organizacija GIZ planira projekat obnove infrastrukture u Rajcu, uvidela šansu da se zajedno sa omladinom iz sela organizuju i urade nešto dobro i korisno za svoju lokalnu zajednicu.

Iz više pokušaja osnivaju udruženje „Mladi za Rajačke pimnice“ i pored ostalih ideja šta i kako uraditi, donose odluku da organizuju festival i na taj način kameni grad vina iz 18. i 19. veka ožive kroz muziku, poeziju, tradiciju…

Iako su im mnogi govorili da su prekasno krenuli u organizaciju i da od toga neće biti ništa, to kao da ih je samo dodatno motivisalo i dalo energiju da festival bude organizovan!

Uz poziv svima da dođu da zajedno beru grojze u Rajačko lojze, prvi festival je uspešno održan u avgustu 2021. godine uz bogat kulturno-umetnički program, degustaciju vina dok je veče bilo rezervisano za koncert Marka Luisa.

Ove godine „Dani vina i lepog raspoloženja“ održani su po drugi put a zvezda programa bio je Darko Rundek.

Festival se održava u zadnjoj nedelji avgusta i simbolizuje početak berbe vina.

—————————

Ukoliko želite da podržite naš rad i omogućite da se podcast redovno snima i emituje, možete to učiniti na platformi BuyMeACoffee: https://www.buymeacoffee.com/priceunama

Pogledajte celu emisiju na našem Youtube kanalu:

Dodaj komentar