fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo

SJAJ I BEDA GRADA ZAJEČARA: Pingvina, iglo i stotinak metara creva platili smo 30.000 EVRA?!

radimagnum.rs

Članovi Gradskog odbora “Dosta je bilo” Zaječar još početkom decembra upozorili su građanstvo da su došli do kopije Odluke o dodeli ugovora u kojoj stoji da je grad Zaječar zaključio na ime novogodišnje dekoracije ugovor sa firmom “Keep Light” iz Beograda u iznosu od 2.229.400 bez PDV-a.

http://dostajebilo.rs/novogodisnje-igrarije-sjaj-i-beda-zajecara/?lang=lat

Na konferenciji za novinare koju je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić održao povodom organizovanja predstojećih praznika na zaječarskom skveru, obavestio je javnost da je grad kupio samo pingvina i iglo, te nije kupovao ništa drugo ove godine, osim napred navedenih ukrasa i „nekih“ creva.

Sve to, po izjavi, košta nešto malo, a nikako skoro 30.000 eura .

Ukoliko je to istina onda je javna nabavka laž, a tender montiran.

O nameštenom tenderu za novogodišnje osvetljenje u Beogradu nedavno je pisao i portal “PIŠTALJKA:RS” na kome je, gle čuda, mogla da pobedi samo jedna firma, pogađate, “Keep Light” iz Beograda.

https://pistaljka.rs/home/read/576

O nameštenom tenederu u Beogradu pisao je i list “Danas” koji navodi da je za našu prestonicu na ime novogodišnje rasvete izdvojeno čak 1,7 MILIONA EVRA, , a ovaj novac pripašće ponovo firmi “Keep light”.

http://www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=356773

Da ne bude da Zaječar “zaostaje”, uspeli smo da se izborimo za vodeće mesto na listi gradova koji su “najbogatije” okićeni u Srbiji.

O tome svedoči i pisanje portala “ESPRESO:RS” koji je takođe objavio famoznu kopiju ugovora sa firmom “Keep light” koja svedoči o tome da ssmo za pingvina, igla i nekoliko metara kablova dali famoznih 30.000 evra!

http://www.espreso.rs/vesti/drustvo/209611/i-zajecarci-konja-za-trku-imaju-tj-pingvina-novogodisnji-ukras-i-par-creva-30-000-evra-foto

“Gradskom odboru „Dosta je bilo“ je potpuno jasno da je vlast čiji je on deo zatečena našim obnarodovanjem burazerskih tendera i dilova, kao i to da na ovaj način, neistinom pokušava da se izvuče iz situacije vezane za firmu Kip Lajt i njene sumnjive poslove širom Srbije, od kojih je poslednji u Beogradu sa jelkom od 83.000 eura podigao javnost Srbije na noge a i Zaječar doveo u žižu interesovanja zbog nabavke novogodišnjih ukrasa”, navodi se u saoptenju GrO “Dosta je bilo” zaječar.

Kako vidimo u konkursnoj dokumentaciji ove javne nabavke, osim igla i pingvina grad je izrazio potrebu i za led crevima, konektorima i ostalom sitnijom tehničkom opremom.

” Ako su tačni navodi gradonačelnika da su za ukrašavanje grada povodom Nove godine kupljeni samo jedan iglo i jedan pingvin, onda je za njih izdvojena suma od 2.229.000 bez PDV-a.

Onda govorimo o još većoj pljački javnog novca, jer onda samo oni kostaju preko 20.000 eura”, navodi se u saopštenju.

Inače, Novogodišnji ukrasi koji su predmet javne nabavke inače u prodaji se mogu naći za
1038,70 eura pingvin
5198,70 eura iglo

Doduše, firma koja u katologu nudi proizvode po ovim cenama, nije učestvovala na zaječarskom tenderu ali se na njemu pojavila firma koja je po specifikaciji konkursne dokumentacije ponudila potpuno istu cenu od 2.229.400. kao i Kip Lajt.

U slučajevima nameštanja tendera, često se podnose dve identične ponude burazerskih firmi, a kao kriterijum izbora se u takvim slučajevima može istaći duže vreme otplate.


Na osnovu kog kriterijuma je firma Kip Lajt dobila ugovor za ovu javnu nabavku?

Vremena u kojima su gradski političari glumatali neinformisanost o tome šta i kako grad kupuje, pa sa neistinama izlazili u medije i obmanjivali javnost su prošla.

Zaječar nije više kasica prasica gradskih političara u koju oni guraju ruku kad im se prohte, a da to građani ne saznaju.

Gradski odbor „Dosta je bilo“ obaveštavaće redovno građane o tome kako se troši javni novac, kao što je i do sada radio transparentno i sa dokazima.

2 komentara

  • a šta vam je tu čudno ljudi!!!pa birali ste ga sami!!!sto puta vas je provozao..opljačkao..i šta se sada žalite..posle njega birajte našeg Sašu..da nastavite slagalicu..ma isterajte to sve …ne čekajte više..bor je uz vas..mi smo se ratosiljali bede..

  • Људи, риба не смрди од репа него од главе! То је позната ствар. Али док се сви баве Бошком у јавним предузећима се раде сличне мутљавине. Ево на пример, у Центру за социјални рад у Зајечару се запошљавају нове “снаге” и то у сред Владине уредбе о забрани запошљавања у јавном сектору. Наиме, социјална радница Слађана Динић и правница Биљана Гутман, које раде у поменутом центру, успеле су да угурају своје ћерке у исти. И гле чуда обе новозапослене раднице раде са својим мајкама у истим канцеларијама. После горе наведеног у свакој држави која се заклиње у поштовање реда и Закона било би нормално проверити ко је дао зелено светло за то и на ком конкурсу су поменути кадрови изабрани, као и то колико је кандидата било и да ли су баш ови изабрани били најбољи??? Али ово је Србија и у њој је могуће и ово и игло и пингвин и каблови и.. и… и…

Dodaj komentar