foto: www.superodmor.rs

Udruženje građana “Resurs centar” je, uz finansijsku podršku EU i lokalne samouprave, uspešno je završilo projekat pod nazivom “Cigla po cigla – izgradnja održive sigurne kuće u istočnoj Srbiji”, prenose Večernje novosti.

Tokom projekta su problem nasilja u porodici i neophodnost postojanja Sigurne kuće u Borskom i Zaječarskom okrugu predstavljeni svim donosiocima odluka u osam opština Timočke Krajine, a pokrenuta je i kampanja za osnivanje Prihvatilišta za žrtve porodičnog nasilja.

Posle analize konstatovano je i to da javni tužioci u Timočkoj Krajini ne koriste dovoljno i efikasno zakonske mehanizme koji su im na raspolaganju, kako bi zaštitili žrtve porodičnog nasilja i otklonili uzroke patologije u partnerskim odnosima.

Preporuke za javne tužioce i zamenike tužioca, nažalost, nisu naišle na razumevanje Republičkog javnog tužioca…

Posebno je značajno to što je Opštinsko veće u Majdanpeku donelo odluku o finansijskoj podršci osnivanju Sigurne kuće, a ovdašnji Centar za socijalni rad je podneo predlog projekta adaptacije prostora i licenciranja Prihvatilišta za žrtve porodičnog nasilja.

Jedan od prvih donatora za opremanje sigurne kuće u Majdanpeku je nacionalni park “Đerdap”.

ODZIV IZ KOMŠILUKA

GERONTOLOŠKI centar iz Knjaževca je – u saradnji sa knjaževačkom lokalnom samoupravom – takođe započeo aktivnosti za uspostavljanje ove socijalne usluge, dok su Zaječarci u pismu o namerama izrazili spremnost da ponovo ustupe prostor za potrebe Sigurne kuće u gradu na Timoku…

izvor: novosti.rs

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here