fbpx
Izdvajamo Kultura

Šeste festivalske večeri zaječarska publika odgledala predstavu „Zašto je poludeo gospodin R“, „Zoranov brk“ Borisu Isakoviću

FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

Na 29. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, publika je šeste festivalske večeri imala prilike da sazna „Zašto je poludeo gospodin R“, gledajući predstavu Jugoslovenskog dramskog pozorišta, po tekstu Rajnera Vernera Facbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Bobe Jelčića.

FOTO: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

Gospodin R. živi u Zapadnoj Nemačkoj početkom sedamdesetih godina. Ima porodicu koju voli, posao do kog mu je stalo, svoj stan i svoj televizor koji često gleda. Sa njega svakodnevno sluša vesti o velikim uspesima i ohrabrujuće reči političara. Njagov dom posećuju prijatelji i rodbina. Gospodin R. ima ambicije koje gaji, brige koje ga tište i uspomene koje neguje. Ima dobro zdravlje i ispunjen ljubavni život. Jednoga dana, iznenada ovaj mirni čovek ubija celu porodicu i veša se u toaletu firme kojoj radi.

FOTO: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

Jednoglasnom odlukom žirija “Zoranov brk” pripao je Borisu Isakoviću, za ulogu Gospodina R. Boris je gledao predstave Zorana Radmilovića, nije imao prilike da ga lično upozna, jer je kratko živeo, ali je puno priča slušao o njemu dok je radio u Ateljeu 212 od Đuze Stoiljkovića i Petra Кralja, a sada, kad god se pojavi Majstorska radionica redovno je gleda.

FOTO: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

„Raznih sam se nagrada u Srbiji nadobijao i čekao sam da mi se nasmeje ovaj „Zoranov brk“. Jako sam ponosan!

Što se predstave tiče pitanje je koliko su se ljudi navikli na ovakvu formu, jer su predstave kod nas još uvek konvencionalne. Ovo nije takva predstava, već traži određeni angažman publike, koja se u Zaječaru odazvala. Pitanje je samo trenutka koliko predstava od početka treba da odmakne da bi se svi zajedno opustili i uživali u ličnim asocijacijama koje ona sigurno budi. To je njena velika vrednost. „Treba se radovati svakom festivalu u pandemiji, čini mi se da hvatamo poslednji vazduh, da smo priterani do kraja, ne znam koliko će još moći da rade pozorišta. Svaki festival treba slaviti, uopšte igranje predstava“ , ističe Isaković.

Boris Isaković, glumac; FOTO: zajecaronline.com

Na Jugoslovenskom pozoršnom festivalu u Užicu nagradu Ardalion dobili su: predstava u celini, Bobo Jelčić za režiju i Boris Isaković za najbolju mušku ulogu. Predstava je učestvovala na Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“ u Mostaru i na Festivalu u jednom dejstvu u Mladenovcu.

Takmičarski deo glavnog programa Festivala završava se večeras u 20.15 sati izvođenjem predstave „Кomedija ometena u razvoju“ Gradskog pozorišta „Semberija“ iz Bijeljine, po tekstu Milivoja Mlađenovića u režiji Dušana Tuzlančića. Predstavi će predhoditi promocija knjige “Uspomenar 4 – Zoran 2020” Milana Cacija Mihailovića.

Premijera predstave „Кazabalkan“ zaječarskog teatra biće izvedena u petak 23. oktobra, u čast nagrađenih.
I ove godine na Festivalu će biti dodeljena Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje kao i Nagrada za vizuelni identitet „Кrstomir Milovanović“. Odluku o tome doneće stručni žiri 29. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u sastavu: Dr Miroslav Radonjić, predsednik; Duško Ljuština, član i Enver Petrovci, član.

I na ovogodišnjem Festivalu biće proglašena najbolja predstava po izboru publike.

Izvor: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

Dodaj komentar