Društvo

Sećanja: Štafeta mladosti u Zaječaru 1987. godine -Evo kako je sve izgledalo

Na današnji dan, 25. maja, nekada se slavio najpopularniji praznik bivše Jugoslavije – Dan mladosti.

Centralni događaj ovog simboličnog praznika socijalističkog koncepta bratstva i jedinstva bio je slet na stadionu JNA, u kojem su učestvovali pioniri, omladinci, studenti, ali i pripadnici svih rodova vojske SFRJ.

Prethodilo mu je nošenje štafete mladosti, koja je prethodno prešla hiljade kilometara od Triglava do Đevđelije, da bi je predsedniku u ruke predali poznati sportisti ili ugledni omladinci.

Štafeta je prvi put krenula iz Kragujevca, a naziv Dan mladosti zvanično je uveden 1957. godine.

I u Zaječaru je 25. maja uvek bilo svečano. Slet su pripremali zaječarski osnovci, srednjoškolci i pripadnici vojske, a tribine su na stadionu Timoka bile prepune ljudi. Za ovaj dan učenici su u svojim školama nedeljama vežbali i pripremali se. A štafetu su mogli da nose samo najbolji.
Poslednja štafeta mladosti kroz Zaječar prošla je sada već daleke 1987. godine, a primio je Nebojša Simeonović, tadašnji predsednik omladine Zaječara, a sada savetnik na Fakultetu za menadžment u Zaječaru.

foto: radiomagnum.rs

foto: radiomagnum.rs

-Štafetu smo preuzeli od omladine Boljevca. U kasarni su nas čekali vojnici koji su priredili program. Na skveru ispred hotela Srbija, gde je organizovan centralni doček štafete, bilo je preko deset hiljada ljudi. Mnogo ljudi je bilo na krovovima zgrada preko puta hotela. Štafetu je meni, kao tadašnjem predsedniku omladine, predala Sonja Kostić, tada najbolja učenica, danas uspešan profesor u Ekonomskoj školi, priseća se Nebojša Simeonović.

foto: radiomagnum.rs

foto: radiomagnum.rs

Na gradskom trgu je te 1987. priređen kulturno umetnički program uz učešće Hora Doma omladine, pod rukovodstvom Nade Malenović i folklora.
Doček je bio veličanstven, a nakon kulturno-umetničkog programa štafeta je prošla pored opštine i krenula ka izlazu iz Zaječara.
Na ulicama je bilo mnogo naroda, posebno zaposlenih u tadašnjim velikim preduzećima, Timočanki, Preduzeću za puteve, Desu, Poljoprivrednom dobru, Kožarsko tekstilnom kombinatu (KTK) i Fabrici kablova.

“Radnici su bili poređani na ulici i štafeta je išla iz ruke u ruku, sve do izlaza iz Zaječara. Radnici su ljubili štafetu!.
U Vražogrncu nas je čekalo celo selo. Priređen je kulturno umetnički program. U Rgotini je takođe izašlo celo selo i tu je bio priređen kulturno umetnički program. Posle programa u Rgotini, predali smo štafetu omladini Bora”, iznosi svoja sećanja Nebojša Simeonović, tadašnji predsednik omladine.

Te godine 300 srednjoškolaca iz Zaječara prvi put je učestvovalo na saveznom sletu 25. maja na stadionu JNA u Beogradu. Pripreme su trajale nekoliko meseci. Slet je izvelo 5.500 učesnika, pod simboličnim nazivom „Upalite svetlo“.

slet bg

Ove dve omladinske aktivnosti u Zaječaru su poslednje velike manifestacije vezane za Dan mladosti.
Već naredne godine nije bilo štafete mladosti inicijativom omladine Slovenije i nije bilo centralne proslave Dana mladosti u Beogradu.

Ipak, ovog vremena mnoge generacije se sa setom sećaju jer su najlepši deo života proveli tada, vremena u kom su sa jugoslovenskim pasošem mogli da putuju svuda po svetu, vremena kada se slobodno stopiralo do mora, kada je sreća bila iznad materijalnih vrednosti…

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar