Društvo

ŠOKANTNO: Na poziv za skrining raka dojke od početka godine od 4000 Zaječarki, javilo se samo 397?!

foto: tvbest.rs

U znak obeležavanja 24. oktobra – Međunarodnog danas borbe protiv raka dojke portal „Zaječar danas“ došao je do neverovatno poražavajućih otkrića!

Kako je rak dojke najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji, svake godine oko 4600 žena oboli, a 1600 umre od ove teške bolesti. Prema statističkim podacima 1 od 8 žena tokom svog života oboli od ovog oblika raka.

Nažalost, iako se na nivou cele Srbije, pa samim tim i na nivou grada Zaječara, sprovodi program skrininga, upravo u cilju ranog otkrivanja raka dojke, statistika pokazuje da naše sugrađanke ne vode dovoljno računa o svome zdravlju.

Prim. Dr Olgica Stanojlović, direktorka Doma Zdravlja u Zaječaru istakla je da se program skrininga odvija po ciklusima. Jedan ciklus skrininga traje dve godine, a tokom dve godine predviđeno je da se u Zaječaru pregleda više od 9000 žena.

 „Žene obuhvaćene programom skrininga na kućnu adresu dobijaju poziv da dođu na pregled.

U pozivu je obrazložen značaj učešća u programu skrininga, njegova preventivna uloga i značaj za lično zdravlje.

Nažalost, statistika je poražavajuća.

Na poziv za pregled od početka ove godine do 30. septembra  od pozvanih 4000 žena odazvalo se svega 397“.

Prema rečima doktorke Stanojlović u mesecu oktobru situacija je nešto bolja, jer se prema podacima Doma zdravlja u Zaječaru na poziv za skrining zaključno sa jučerašnjim datumom odazvalo ukupno 63 Zaječarki.

“ Prema zvaničnim podacima kojima raspolaže Dom zdravlja u Zaječaru od početka ove godine do 30. septembra putem histopatološke analize potvrđen je rak dojke kod 33 žene, što je podatak nad kojim svi trebamo da se zamislimo.

A pogotovo one žene koje se zbog faktora rizika nalaze u programu skrininga, a nisu izdvojile vreme za sebe i odazvale se na poziv za pregled.

Ovim putem apelujemo na sve sugrađanke da redovno vrše samopregled dojki, najmanje jednom mesečno i da odmah posete lekara ukoliko primete neku nepravilnost u obliku i izgledu dojki, odosno ukoliko prilikom pregleda osete kakvu izraslinu“, apelovala je dr Stanojlović.

Ona je apelovala i na sve sugrađanke koje su dobile poziv za učešće u programu skrininga da se jave u Domu zdravlja, jer učešće u programu skrininga je od vitalnog značaja za njihovo zdravlje.

Iako je statistika krajnje sumorna, rak dojke nije neizlečiv – pod uslovom da se dijagnoza postavi u ranoj fazi, tada statistika ide na ruku obolelima, jer u slučaju ranog otkrića 8 od 9 žena dobija borbu protiv ove bolesti.

izvor: lokalne.rs

1 komentar

  • Da li su zene od 50+podložne raku dojke???? Kada će se granice pomeriti da priliku imaju i mlade žene? Poznajem devojčicu koja je obolela od raka dojke u svojoj 17-oj godini. Čemu svrha pregleda ako su godine od-do????

Dodaj komentar