Dikie Lebedi

Savremena medicina u Zaječaru: Šok terapijom do zdravlja

dom zdravlja zaječar
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Iako je na prvi pogled sam pojam medicine i lekarstva nespojiv sa pojmom nehigijene,  ako rešite da se lečite u Domu zdravlja u Zaječaru,  jedno od prvih šokantnih iskustava biće upravo susret sa potpunim odsustvom higijene u gotovo svim prostorijama.

Činjenica da prostorije Doma zdravlja uglavnom nisu okrečene u skorije vreme,  kao i da je većina inventara potpuno pohabana mogla bi se opravdati deficitom finansijskih sredstava.  Napokon,  kriza je,  i ne može se izdvajati svake godine za novi inventar i krečenje hiljada metara kvadratnih.

Međutim,  ako uđete u npr. toalet laboratorije,  sa namerom da izvršite nuždu,  i pri tome ste još pripadnica lepšeg pola,  naćićete se u ozbiljnom iskušenju da nuždu izvršite na podu,  umesto da za to upotrebite wc šolju.
Upotreba i čistoća lavaboa u istoj prostoriji je takođe izazov za živce.

Deo prljavštine mogao bi se opravdati odsustvom domaćeg vaspitanja,  ali jedno je sigurno: iako ostavljaju haos u toaletu,  pacijenti od kuće ne donose ni paučinu ni pauke, niti prljaju prozore.

Ne smem ni da pomislim kakvo je stanje u ostalim prostorijama i na koji način se održava higijena posuđa, posteljine,  instrumenata,  kada se na ovakav način održava higijena onog što je svima vidljivo i dostupno?
Šta zapravo mi to plaćamo –  što kroz doprinose,  što kroz participaciju?

Ako prelistate knjigu utisaka biće vam više nego jasno da su pacijenti u 8 od 10 slučajeva nezadovoljni uslugom i neljudskim odnosom osoblja.

Apsolutno odsustvo saosećajnosti glavna je odlika osoblja u Domu zdravlja,  a ako danas zakažete kod lekara specijaliste,  na red ćete stići za nekih par meseci.

Ostajte mi zdravo,  jer ako dogurate do Doma zdravlja…neće vam u skorije vreme biti dobro.

0809-dom-zdravlja-1

080915-dom-zdravlja-2

080915-dom-zdravlja-4

080915-dom-zdravlja-5

080915-dom-zdravlja-6

080915-dom-zdravlja-7

080915-dom-zdravlja-8

080915-dom-zdravlja-9

 

 

 

 

 

 

Dikie Lebedi

 

 

2 komentara

  • DA LI JE OVO POKUŠAJ DA SE I ZDRAVSTVO PRIVATIZUJE, PA DA I NA TOM POLJU PROĐEMO KAO RADNICI POZNATIH ZAJEČARSKIH GIGANATA? GOSPODO “REFORMATORI DOSTA NAM JE VIŠE VAŠIH “PROMENA NA BOLJE“ JER ONE PROMENE NA BOLJE IMAJU SAMO U NASLOVU. VELIKI BROJ RADNIKA IZ INOSTRANSTVA IPAK DOLAZI “U PRLJAVŠTINU“ SRPSKIH DOMOVA ZDRAVLJA DA SE LEČI. ZAŠTO SE NE LEČI U HIGIJENSKIM I ČISTIM USLOVIMA ZAPADNIH ZDRAVSTVENIH USTANOVA?

Dodaj komentar