fbpx
Društvo Izdvajamo

Zaječarski Romi obeležili slavu u čast zaštitnice Bibijako Đive (VIDEO)

Uz zvuke trube, pesmu i igru zaječarski Romi tradicionalno su 31. januara na Trgu oslobođenja otpočeli obeležavanje praznika „Bibijako Đive“, tetkinog dana, posvećenog zaštitnici romske dece.

Zaštitnica Bibiji prema narodnim verovanjima svoj romskoj deci tokom godine daruje zdravlje, napredak i sreću, a na današnji dan romi se druže i zaboravljaju sve nesuglasice, kaže Miljan Rašić, predsednik Društva Roma Zaječar.

Miljan Rašić

„ Čestitam svim Romima današnju slavu i želim im da je slave još dugo godina.
Ovaj praznik za nas ima posebno značenje, jer je po predanju naša čudotvorna tetka Bibija bila isceliteljka, kao neka vrsta lekara koja je služila u vreme malarije i kolere i ona je svojim lekovitim biljem uspešno lečila decu”, kaže Rašić.

Učesnici su se najpre okupili na zaječarskom skveru, uz zvuke trube, odakle su krenuli prema rodnom drvetu koje se nalazi iznad gradskog bazena na Kraljevici, gde je tradicionalno presečen slavski kolač.

Zoran Ilić, organizator tradicionalnog Romskog bala “Bibijako đive” i prošlogodišnji kolačar kaže da na današnji dan Romi zaboravljaju sve probleme i kreću u nove pobede.

Zoran Ilić

“Ove godine po prvi put u večernjim satima na balu biraćemo Najlepšu Romkinju,  biće organizovano i takmičenje u ispijanju piva. Ceo program upotpunila je i folklorna sekcije “Jovica Joca Mihailović””, navodi Ilić.

U svojim domovima svalu „Bibijako Đive“ Romi slave uz bogatu trpezu i brojne goste do kasnih večernjih sati jer je tetka Bibija, kako predanje kaže, simbol otvorenog romskog domaćinstva i potvrda da se „dobro uvek dobrim vraća“.

Iako nju kao sveticu nikada zvanično nije priznala srpska Pravoslavna crkva, pripadnici romske zajednice itekako je slave. Pomenuti praznik slave svi Romi u Timočkoj krajini i centralnoj Srbiji.

Na teritoriji Zaječara danas nezvanično živi oko 2000 Roma, a prema zvaničnom popisu iz 2011. živi njih 730.

Pogledajte delić atmosfere sa trga u Zaječaru:

Uživo u centru Zaječara!Romska slava "Bibijako đive"

Gepostet von Zaječar Online am Freitag, 31. Januar 2020

1 komentar

  • pa bosko…srecna ti slava…steta sto covek treba da bude covek..ali…mozda se i opametis nekada…mada je i sada vec kasno..

Dodaj komentar