Društvo

Rgotsko jezero, biser Timočke krajine

foto: panoramio.com

Godine 1978. rudari našeg najvećeg rudnika kvarcnog peska „Srbokvarc“ iz Rgotine morali su, pred kuljanjem vode, da napuste stari površinski kop dubok oko 70 metara i, nedaleko, preko puta otvore novo rudno ležište.

Voda je stalno nadolazila i za nekoliko dana napunila je grotlo koje se kasnije širilo i raslo. Danas je to čisto kao suza jezerce površine oko tri hektara, ali s mogućnošću da se proširi jer izvorska voda iz kvarcnog peska stalno nadolazi. Na jednom krajoliku voda odlazi u razgranate potoke, ali je izvor u dnu kopa toliko jak da jezerce i u jeku nejvećih suša izdržava i čuva neophodni nivo.

foto: mc.kcbor.net

foto: mc.kcbor.net

Jezero je poribljeno, nekada su održavana Jugoslovenska i međunarodna ribolovačka takmičenja. Okolina je pošumljavana, ali, sem jedne, veće plaže, ništa posebno nije učinjeno da se približi mnogobrojnim kupačima, jer se leti dnevno okupi i do 2000 ljudi.

foto: panoramio.com

foto: panoramio.com

Prema zvaničnim istraživanjima, sem jednog jezerca u Nemačkoj , voda iz ove prirodne akomulacije najčistija je u Evropi. I najoptimalnije topla, između 25 i 27 stepeni.

Hoće li se neko u Srbiji i svetu setiti da oplemeni ovaj krajolik i stvori još jedan raj na zemlji u industrijski već nagriženoj lepoti ( nemilosrdna eksplotacija kvarca ) velikog, nekada bogatog srpskog sela Rgotina na razmeđi Zaječara i Bora ?

1 komentar

Dodaj komentar