Društvo Timočka krajina

RERI podneo krivičnu prijavu protiv Ziđina zbog zagađenja

ilustracija/pixabay.com

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je krivičnu prijavu protiv preduzeća “Serbia Zijin Copper” u Boru i protiv direktora zbog sumnje da su izvršili krivično delo zagađenje životne sredine, saopštio je RERI.

Kako se navodi, RERI je podneo prijave uzimajući u obzir činjenicu da je kompanija Ziđin tokom prošle godine 24 puta ispuštala zagađujuće materije u vazduh u prekograničnim vrednostima i time izazvala zagađenje životne sredine, prenosi rs.n1info.com.

Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha propisana je dozvoljena granična vrednost nivoa sumpor-dioksida u vazduhu od 350 mikrograma po kubnom metru.

Kako navode u RERI-ju, tokom postupaka inspekcijskih nadzora od strane Ministarstva zaštite životne sredine, utvrđeno je da je kod kompanije Ziđin bilo satnih prekoračenja graničnih vrednosti koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu i to u višestruko većim vrednostima u odnosu na one koja je dozvoljena važećim propisima.

„To nesumnjivo ukazuje da je radnjama osumnjičenog pravnog lica došlo do zagađenja vazduha u većoj meri, odnosno izvršenja krivičnog dela, ali nadležna inspekcija nije podnela krivičnu prijavu protiv odgovornih lica“, navodi se u saopštenju.

Takođe su naveli da je inspekcija, umesto krivične prijave, podnela prijavu za privredni prestup zbog kršenja Zakona o zaštiti vazduha, u kom postupku su predviđene daleko blaže sankcije za odgovorna lica, nego što je to slučaj u krivičnom postupku.

Krivične sankcije zbog zagađenja životne sredine izazvanog prekoračenjem graničnih vrednosti koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu predviđaju i sankcije prestanka rada preduzeća, zabrane obavljanja određenih registrovanih delatnosti ili poslova, kao i uslovnu osudu za to pravno lice, upozorili su iz RERI-ja.

RERI je skrenuo pažnju na opasnu tendenciju nadležnih državnih organa da biraju da, umesto mehanizma zaštite javnog interesa koji za posledicu može i treba da ima oštrije sankcije po pravno i odgovorno lice, koristi blaži mehanizam, kojim praktično omogućava privilegovanim kompanijama da nakon sudskih postupaka, čak i u slučaju osuđujuće presude, nesmetano nastave sa sprovođenjem štetnih radnji uz plaćanje simboličnih novčanih kazni.

Izvor: rs.n1info.com

2 komentara

 • Da li taj otrovni dim, a i ona otrovna voda iz Borske reke , znaju gde su tacne,precizne i stroge granice izmedju teritorija Bora i Zajecara.
  Pa ih strogo i postuju,
  i ne prelaze…?
  I koliko ce se jos decenija i decenija Zajecarci i Borani suceljavati i boriti sa mnogim svojim ISTIM problemima …
  POTPUNO ODVOJENO I SVAKO ZA SEBE….???
  Kao sto je to npr. i
  potpuna SAOBRACAJNA IZOLOVANOST I SKRAJNUTOST CELOG OVOG REGIONA ISTOCNE SRBIJE
  BEZ PRIPADAJUCEG ,
  i u celom ovom regionu Istocne Srbije, i u Srbiji ,
  i mnogo,mnogo sire od Srbije , SVIMA poznatog TRANSEVROPSKOG (Atlanski okean-Crno more)
  MULTIMODALNOG (autoput/zeleznicki koridor/recni koridor Dunav-Majna-Rajna /intermodalni- kontejnerski koridor) SAOBRACAJNOG KORIDORA-ISTOK
  (CRNOMORSKOG KORIDORA)…
  itd…itd..itd…
  I dokle ce Bor i Zajecar ISTOVREMENO i u svim istim tim decenijama ,
  kao i danas , zajednicki
  ,,DELITI ,, ISTE regionalne i lokalne ,, lidere i kadrove,, ?Kao sto su npr.g.B.Nicic,
  g.S.Mirkovic, g. B. Spaskovski….i drugi ?
  I da li Zajecarci i Borani zaista misle
  (odvojeno ili zajedno..svejedno)
  da je to taj pravi i put i pravac i nacin i za buduce decenije ovog vec odavno potpuno demografski,
  ekonomski i socijalno URUSENOG i IZDISUCEG regiona Istocne Srbije…?
  I POGRANICNOG regiona Republike Srbije ?
  Da li Zajecarci i Borani zaista to misle..?
  To da ce svako za sebe resiti sve ove kao i citav niz drugih veoma velikih problema…?
  Ili mozda misle da ce dosadasnjim modelom ponasanja, nacinom i filozofijom ,,mudrog cutanja,, …
  sa uobicajeniim nacelima i poslovicama tipa
  ,,vezi konja gde ti gazda kaze,,…
  i ,, stabljika koja strci se uvek potkrese,,
  i ,,pevac koji prvi zakukurice zavrsi u loncu,,…itd,itd,itd… promeniti bilo sta u ovom IZDISUCEM regionu..?
  Ako zaista tako misle …
  i nije u pitanju STRAH…
  kao npr. u vezi i kako ga svi u ovom regionu zovu ,,ZABRANJENOG KORIDORA,,…
  onda je sve super.I sve je u najboljem redu.
  A i kraj SVI znamo.
  Poslednji neka ugasi svetlo.😀 I pozdrav iz 🚞

 • I RTB BOR ODE! Ako misli Ziđin u Boru da napreduje u sunovrat neka više angažuje Spaskovskog Blagoje grobara RTB Bor. Njemu su interesantne pare i zlato, to zna i ume da radi, naučio tokom dugogodišnjeg marljivog, upornog i unosnog rada za sebe ne za Kombinat, kog je uz pomoć vladara Srbije Dinkića, Tadića i Aceta doveo do najvećeg dužnika u zemlji kriminalnim nedomaćinskim i nestručnim upravljanje. Nakon što su ga mučki pomuzli i doveli do propast, spas su mu našli, poklonivši ga naivnim Kinezima. Policija, tužilaštvo i sudstvo ostadoše pasivni do kraja.

Dodaj komentar