Dikie Lebedi

Recept za katastrofu!!!

av i somovi
foto: ilustracija
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Taman kada pomislim da „drugari“ iz pozorištanceta SNS ne mogu nikako prevazići sami sebe u bezobzirnosti, bezobrazluku i javašluku – oni urade nešto totalno imbecilno i potpuno se iskupe.
Jedan od svežijih dokaza je i senzacionalna objava da se u Železari pali druga peć.
Ova vest je trebala da masu baci u sevdah i ubedi je u racionalnost strategije druga Pussylips-a.
Nažalost „procurela“ je informacija da se druga peć pali samo zato što se prva zbog kvara mora ugasiti, pa je sevdah izostao, a nažalost i gnev naroda koji je lako zaboravio da stručnjaci iz inostranstva primaju stotine hiljada mesečno ne bi li Železaru stavili na noge.
Dok se Železara bezuspešno reanimira, iako je sasvim izvesno da je kamen oko vrata, Telekom se nudi na tacni kao jeftina prijateljica noći, iako je u pitanju zdrava i prava kompanija, koja radi i ostvaruje profit.
Izgleda da se pogrebno preduzeće druga Tome specijalizovalo za šminkanje mrtvaca i ukopavanje živih.
Franšizu pogrebnog preduzeća druga Tome kupio je i lokalni gradski o(d)bor SNS koji sa velikim uspehom posluje u Zaječaru.
Lokalni o(d) bor SNS unapredio je formulu uspeha: ne samo da šminka mrtvace i pokopava žive, već i sistematski truje zdrave koji odbijaju da budu živi zakopani.
Jedan od primera klijenata pogrebnih usluga je Fabrika kablova, koja će uskoro biti zakopana uz najveće počasti – u velikom stilu, uz pompu i fanfare.
Na listi čekanja su i Strabag, Gorenje, a šuška se i Žitopromet.
Opšte je poznato da zaposleni u većini javnih ustanova i budžetskih korisnika u Zaječaru ne prima plate, i to već mesecima.
Sasvim je izvesno da para za isplatu zarada nema, a neće ih ni biti, jer je privredna aktivnost u zgradu zamrla – pa je konačno došlo na red da se ovo sporno pitanje razreši.
Zašto baš sada?
Prošlog petka šut kart u obliku otkaza dobilo je 30 zaposlenih – dakle, kucnuo je pravi čas! (čitaj: elemenat prinude je tu – zastrašivanje da upravo ti možeš biti sledeći.)
Bliže se i izbori – red je da raja do tada bude umirena.
Kako će se rešavati pitanje zaostalih zarada?
Po već oprobanom receptu „bestovizije“ : odrekni se zaostalih zarada da bi redovno primao zarade na dalje.
Šta se dešava ako se ne odrekneš? Formalno i zvanično ništa, a nezvanično – ti si sledeći, zbog manjka lokal patriotizma, sistematizacije, naredbe o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru,…
Pa, ti sad vidi kuda ćeš.
Šta ako se odrekneš zarade, a budeš otpušten?
Kocka je kurva, a na kraju krajeva – odricanje je lični izbor.
Masa pitanja me muči.
Zašto se zarade ne odreknu Velja, Saša, savetnici i ostali mudroseri koji su tu da bi narodu bilo bolje?
Zašto se ne odreknu putnih troškova? Dnevnica?
Zašto ja ne mogu da se odreknem neplaćenih računa za komunalije, pa da plaćam na dalje redovno, nego moram da zajmim i da presipam iz šupljeg u prazno ne bih li sastavila kraj sa krajem?!

U međuvremenu, dok se mi zatucani bavimo prizemnim pitanjima kao što je preživljavanje, Pussylips premišlja šta da uradi – i kojim redosledom.
Sasvim je izvesno da vlast na svim nivoima strahuje od izbora – i šta onda činiti?
Odreći se Kosova, nazvati to žrtvom položenom na oltar budućnosti savremene srpske države, iščupanim srcem iz nedara, bla bla bla…
Ili se odreći vlasti, vratiti se u opoziciju, na ko zna koliko godina? Čast ili vlast?

Šta će biti?

Kako god da bilo – sirotinja će na kraju garant da naje*e.

Ostajte mi zdravo.

Dikie Lebedi

Dodaj komentar