Društvo

Razgovor na temu „DEMOKRATSKI OTPORI NORMALIZACIJI AUTORITARIZMA“ 21. novembra u Zaječaru

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Udruženje za političke nauke Srbije (UPNS) u saradnji sa lokalnim organizatorima u Zaječaru organizuje  21. novembra u 19 časova u prostorijama Omladinskog centra razgovor pod nazivom „DEMOKRATSKI OTPORI NORMALIZACIJI AUTORITARIZMA“.

Poslednjih godina, autoritarne vlasti ugrozile su slobodu štampe i oslabile demokratske ustanove u više evropskih zemalja. U nekima od njih, naročito u našem regionu, uzdrmani su sami temelji demokratije.

Autoritarne vođe i stranke efektivno koriste populističke teme da umanje i podriju napredak u demokratskom i ekonomskom razvoju iz dvehiljaditih.

 

Klijentelizam i korupcija, koje su ranije demokratske vlasti tolerisale, sada se koriste kao bitna oruđa političke kontrole i hvataju duboke korene u društvu.

Posle početne zbunjenosti i posrtanja, demokratske snage su se vratile na političku scenu da se suprotstave snažnim autoritarnim trendovima, mada su rezultati njihovog delovanja bitno različiti od zemlje do zemlje, navode u UPNS-u i dodaju:

“ Širok raspon ideja danas stoji u osnovi suprotstavljanja autoritarizmu, od liberalnih i socijaldemokratskih stanovišta do onih koje kritikuju kapitalizam i savremene demokratske ustanove u celini.

Demokratski otpori novom autoritarizmu sada uključuju različite organizacione oblike i repertoare delovanja.

Dok su neke demokratske stranke „prve generacije“ podlegle klijentelizmu i kooptaciji od strane autoritarnih vlasti, izgubivši tako podršku javnosti, druge se obnavljaju i suprotstavljaju autoritarnim trendovima.

Nove stranke nastaju iz onih demokratskih grupa zabrinutih oligarhijskim i koruptivnim težnjama „starih“ demokratskih stranaka.

I jedne i druge pokušavaju da preformulišu rasprave o ključnim političkim pitanjima iz ugla demokratskih, liberalnih i/ili levičarskih ideja.

Istovremeno, nove inicijative u civilnom društvu su iznikle u otporu novom autoritarizmu s ciljem odbrane ljudskih prava, demokratskih ustanova, vladavine prava, javnih dobara i prostora, kao i u podršci inicijativama koje se tiču sve veće nejednakosti i različitih lokalnih pitanja.

Protesti, štrajkovi i društveni pokreti su iznikli da reprezentuju nove društvene grupe, zaštite njihova prava, suprotstave se autoritarnoj vlasti i vladajućim strankama, i da delegitimišu sadašnje političke poretke“.

U razgovoru o ovim problemima učestvuju članovi UPNS prof. dr Nebojša Vladisavljević, Biljana Đorđević, asistnetkinja na Fakultetu političkih nauka i Danko Nikolić ispred Zaječarske inicijative.

 

Dodaj komentar