fbpx

RAZGOVOR S POVODOM: Marija Janjušević, narodni poslanik Srpskog pokreta „Dveri“: Moramo se boriti za porodicu, vojsku, dobre zakone… ali DUGOROČNO!

Preporuka:

Ujutru mraz, tokom dana pretežno sunčano

U Srbiji se ujutru očekuje slab mraz, a tokom dana u većem delu zemlje duži sunčani intervali, u planinskim...

Zaječarska škola učesnik projekta „Škola za 21. vek“

Zaječarska Osnovna škola "Hajduk Veljko" učesnik je projekta "Škola za 21. vek". Radi se o programu koji realizuje British Council,...

Dnevni horoskop za UTORAK – 14. januar 2020. godine

Mesec ovog utorka prolazi kroz znak Device, što nam danas donosi veću produktivnost, bolju organizaciju i fokus na najbitnije....
- Reklama -

Narodna poslanica Marija Janjušević u petak, 4. maja posetila je kancelariju Gradskog odbora Srpskog pokreta „Dveri“ u Zaječaru i izrazila zadovoljstvo radom lokalnog odbora.

Njen dolazak iskoristili smo za kratak intervju u kojem je za portal „Zaječar online“ Janjušević govorila o brojnim temama: počev od položaja profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i njihovog učešća u mirovnim operacijama, do prava roditelja i istinske demografske slike koja u Srbiji mora biti popravljena, ali i o tome hoće li na lokalu doći do stvanja koalicija sa pojedinim opozicionim partijama u budućnosti…

Pa da krenemo redom.

  • Na poslednjem zasedanju Republičkog parlamenta između ostalog na dnevnom redu našli su se i Zakoni o vojnom školstvu, kao i Zakoni o funkcionisanju bezbednosno-informativne agencije. Gde se prema Vašem mišljenju danas nalazi BIA, ali i kakav je danas položaj profesionalnih pripadnika vojske Srbije?

Prema našem mišljenju direktoru BIA-e daju se prevelika ovlašćenja i to će se vremenom pokazati kao tačno. A što se tiče međunarodnih sporazuma u kojima je predviđeno da pripadnici naše vojske učestvuju u mirovnim operacijama u brojnim zemljama, pokret „Dveri“ kritikuje sve ono što su Evropska Unija i NATO plasirali.

Generalno smo skeptični prema učešću srpske vojske u multilateralnim operacijama, jer smo imali prilično loše iskustvo na Kosovu i Metohiji.

Ne treba da podsećamo koliko je to bilo na štetu srpske strane i koliko je bilo nekorektnog postupanja prema Srbima na Kosovu i Metohiji, pa smo skeptični da u svetu naša vojska treba da učestvuje u donošenju demokratije na silu.

printscreen / twitter

  • Kao narodna poslanica prisutni ste na svakom zasedanju Republičkog Parlamenta. U direktnom prenosu često možemo videti da predstavnici vladajuće garniture izglasaju sve one zakone koje predsedavajuća Narodne Skupštine predloži. Pritiska li zaista Maja Gojković zvono u Skupštini Srbije „kao znak“ da poslanici treba da podignu ruke i izglasaju predložene akte, ili je reč o nečemu drugom?

Na žalost to je istina. Narodni poslanici uvek izglasaju zakone koje Vlada Republike Srbije predloži i to tako što predsedavajući Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković pritisne zvono – UVEK KADA JE POTREBNO GLASATI „ZA“!

Ja odgovorno tvrdim da mnogi narodni poslanici režima nemaju pojma za koje zakone glasaju, za koje amandmane glasaju.. Ako čuju zvono pritisnu „ZA“, ako ne čuju zvono prosto neće glasati.

Pa smo imali neke smešne situacije da Maja Gojković greškom pritisne zvon,o zakon faktički biva usvojen, a onda se pod objašnjenjem da sistem nije u redu sve to poništava.

  • Kako onda komentarišete činjenicu da poslanici vladajuće koalicije na skupštinskim zasedanjima ulažu više amandmana od predstavnika opozicije. Da li je reč o klasičnoj opstrukciji rada republičkog parlamenta ili …?!

– Sigurna sam u to da je reč i klasičnoj opstrukciji. Dakle još jedan način da se obesmisli kontrolna uloga Narodne Skupštine.

Predsednik pokreta Boško Obradović je, baš tokom prethodne redovne sednice kad je na dnevnom redu bio set zakona o policiji i predsednik, pitao ministra Nebojšu Stefanovića o čemu se radi ko tu ne radi dobro. Šta se dešava kada poslanici, tj. narod ne daju poverenje policiji…ko je tu onda kriv. 

Mi smo saznali da oni imaju nameru da to učine do kraja ovog saziva da svaki put vrši opstrukciju i onemogućavaju poslanike da rade svoj posao. Razlog je više nego jasan.

citymagazine.rs

  • U pokretu „Dveri“ često ističete da ne prihvatate političku korektnost i kvazi-toleranciju kada su u pitanju prava roditelja. Činjenica je da osnovnu jedinicu društva zaista čini porodica. Koje je vaše viđenje porodice danas u Srbiji i hoće li kroz koju deceniju zbog loše demografske slike Srba ostati zaista „samo za pod jednu šljivu“?

– Pokret „Dveri“ tradicionalno 15. maja obeležava Međunarodni dan porodice.

Suština našeg političkog rada zapravo jeste položaj porodice i porodična politika. Mi smo čitav maj prosto posvetili i priči o položaju porodice u Srbiji.

U današnje vreme najveći problem srpskog društva je upravo BELA KUGA ili kako već kažemo „demografska zima“.

Tu bih dala jedan konkretan poražavajući podatak: za svako društvo da bi se obezbedila prosta reprodukcija potrebno je da žene u svom fertilnom dobu rode 2 tačnije 2 ,1 dete. Na žalost u Srbiji trenutno je stanje takvo da svaka žena u svom životu rodi manje od dva deteta ( tačnije 1,43 dece).

To znači da mi moramo još mnogo da radimo da bismo postigli samo prosto reprodukciju, a društva koja padnu na stopu fertiliteta 1,38 ( čemu se mi opasno približavamo) gube mogućnost da ikada više budu obnovljena!

Ja sam sasvim sigurna da će odgovorni u Srbiji a to smo svi mi ozbiljno shvatiti taj alarm.

  • Imate li kao pokret neke predloge? Na koji način se Srbija može izboriti sa ovim problemom?

Pokret „Dveri“ je izneo jasne kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mere.

Dakle sistemski se bavimo rešenjem ovog problema i mogu sa zadovoljstvom da kažem da su i druge političke stranke, ako ništa drugo barem prepoznale aktuelnost ove teme.

Pa makar i deklarativno oni podržavaju PORODIČNU POLITIKU i o tome govore.

„Dveri“ su za početak donele tri mere za koje smatramo da već u kraćem vremenskom periodu mogu da daju rezultate i da prosto navedu mlade ljude da stupaju u brak i da se lakše odluče da imaji decu.

Tu opet hoću da naznačim da za nas zaista jeste važno da deca budu rođena u braku a ne bilo kakvom vidu partnerstva, jer smatramo da je porodica – zajednica muškarca i žene zasnovana na bračnoj zajednici zapravo najzdravija jedinica svakog društva.

1. Mi  smo izdvojili PORESKU REFORMU u korist porodice, koja se odnosi na to da ako stupite u brak plaćate manji porez na zaradu i sa svakim novorođenim detetom imate sve veće povlastice.

Sa našim predloženi merama ako ste roditelji troje i više dece sa prosečnom platom u Srbiji, vi možete da uštedite nekih 18.000 dinara odnosno da bi dvoje sa prosečnom platom i troje ili više dece mogli da ostvare prihoda minimalno 113.000 dinara mesečno sa čim u Srbiji još uvek može kako-tako normalno da si živi.

2. Druga direktna mera bi bila FINANSIJSKA POMOĆ koja se takođe isplaćuje porodicama, odnosno klasičan dečiji dodatak, besplatan boravak dece u predškolskim ustanovama i Bebi kredit.

3. a treća mera nekako najvažnija jeste STICANJE PORODIČNOG DOMA gde bi se bračnim parovima omogućilo da imaju olakšice na kamate.

  • Ako se osvrnemo na lokal, kakvi su planovi članova vašeg pokreta za Zaječar. Ima li najava da bi mogli da uđu u koaliciji sa opozicionim partijama na lokalu koji imaju program i zalažu se za ideologiiju sličnu vašoj?

–  Što se tiče naših kolega u lokalnoj organizaciji „Dveri Zaječar“ sa njima smo danas organizovali ovaj sastanak da prosto prepoznamo zajednički šta je to što može građane Zaječara da animira da i oni sami počnu da razmišljaju da pre svega pomognu sebi, a onda i jedni drugima.

O koalicijama i daljem radu na lokalu moje kolege odlučivaće samostalno, bez pritiska centrale.

Kad je u pitanju lokal jer oni najbolje znaju kako pre svega kakvi su to ljudi u drugim strankama da li oni garantuju da će bilo kakvi postignuti dogovori biti ispoštovan, a ako je to u interesu građana Zaječara sigurno je da nećemo pokazivati neku vrstu sujete.

Činjenica je da su građani Zaječara prevareni, ali je isto tako činjenica i da pokret „Dveri“ na prvo mesto uvek stavlja građane.

Ne smatramo da smo bolji od drugih, već smatramo da su BOLJI SAMO ONI KOJI MOGU ZAJEČARCIMA DA OBEZBEDE BOLJI ŽIVOT, I TO DUGOROČNO!

ALI BEZ LAŽI I PREVARE! 

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Zaječarska škola učesnik projekta „Škola za 21. vek“

Zaječarska Osnovna škola "Hajduk Veljko" učesnik je projekta "Škola za 21. vek". Radi se o programu koji realizuje British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. U...

Produžen rok za autobuse sa „evro 5“ motorom zbog domaćih proizvođača

Produžen je rok domaćim proizvođačima novih teretnih vozila i autobusa da kompletiraju vozila sa standardom motora najmanje „evro 5” za dve godine zbog njihovog...

Danas je zimski Krstovdan

Srpska pravoslavna crkva 18. januara slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru. Praznik se vezuje za slavu krštenja Isusa Hrista,...

Oblačno vreme u Zaječaru

Jutro izvan košavskog područja maglovito. Tokom dana malo do umereno oblačno i suvo, samo će se po pojedinim kotlinama i u Timočkoj Krajini magla...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: