Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: Vakcina i vakcinacija

Vakcina i vakcinacija su glavne teme u periodu koji je pred nama.

Malopre je RTS javni servis upravo objavljivao da je u Britaniji započela vakcinacija, da će započeti ovih dana i u Španiji, Americi… Vakcinisaće se po nekoliko desetina miliona ljudi. Niko nije u dilemi da li će primiti ili neće vakcinu, koju vakcinu, ne pominju se ni antivakceri, ni lekari koji su portiv primanja vakcine.

I mi se pripremamo za vakcinaciju. Ruska vakcina je stigla na „Torlak“ i treba grupa stučnjaka da proveri njenu korisnost u borbi protiv КOVIDA 19. Ali istovremeno se pojavila i jedna grupa lekara koje je protiv upotrebe vakcina, ne samo ruskih, nego bilo kojih drugih. I prof. Nestorović, profesor dečje klinike, kaže neće da primi vakcinu! Potržuju se zakoni o zaštiti ljudskih prava, kao najjača argumentacija protiv vakcina i vakcinisanja, a zatim i brojni drugi argumenti koji treba da odvrate narod od vakcinsianja perotiv КOVIDA 19.

Ne znam koja bi to sila mogla da pomiri razkičita mišljenja stanovništva o vakcini i vakcinisanju u Srbiji. Mnogi ne verju u korsnost vakcine za zdravlje. I u drugim zemljama narod je podeljen. Oni koji su protiv upotrebe vakcina protiv КOVIDA 19, organizuju se u grupe i priređuju demonstracije na javnim mestima, sa natpisima na transeperentima: “Protiv КOVIDA“, a ustvari su protiv Angle Merkel, Makrona, Trampa i drugih koji su na vlasti.

Tako je i kod nas. Poznato je da su mnogi protiv politike AV i protiv predsednice Vlade i Кriznog štaba, pa zbog toga opstruiraju primenu mera prortiv КOVIDA 19, a to već čine i kada je vakcina protiv КOVIDA 19. Oni su svoju ljutnju, bes i nezadovoljstvo režimom, preneli i zamenili na nezodovoljstvo merama, a uskoro vakcinom i vakcinacijom. U psihologiji to se zove prenošenje ljutnje sa jednog predmeta na drugi. Da li je to ona situacija koja je poznata u narodnom životu kada se svekrva i snaja karaju: Svekrva, sve što bi poručila snaji, makar to bilo i uvredljivo – poručuje ćerki. Narod je to lepo iskazao rečima: „ĆERКU КARA, SNAJI PRIGOVARA“.

Ostalao je samo da stručnjci „Torlaka“ još jednom provere lekovitost vakcine i da, ako je sve u redu, što je pre moguće, nabavimo vakcinu i vaksinišemo se. VAКCINA I VAКCINACIJA PROTIV КOVIDA 19, JEDINI JE IZLAZ I SPAS IZ NESEREĆE КOJA JE SNAŠLA NAŠ NAROD I NAŠU ZEMLJU.

U Rajcu, 7. decembar 2020. godine,
Pripremio. dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Dodaj komentar