Društvo Izdvajamo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: Shvati kovid 19, da bi ga pobedio!

FOTO: zajecaronline.com/dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Кao da smo na početku epidemije. Nismo! ali smo na poečtku borbe sa КOVIDOM 19 u školi. Veliki izazov za srpsku medicinu, ali i obrazovanje i vaspitanje. Oba sistema imaju šansu da skupa pobede КOVID 19. Možda i da mu nanesu definitivnu pobedu. Bezuspešno je bilo pobediti ga u bolnici. Pobedimo ga u školi!

Da bismo u tome uspeli potrebno je SHVATITI ŠTA JE КOVID 19. Shvatiti znači – prihvatiti, da bi ste doneli svrsishodne odluke u borbi sa КOVIDOM 19. Iako je prošlo pet i po meseca od početka epdiemije, još uvek se postavljaju pitanja šta je КOVID 19, kako se prenosi, da li maske štite od infekcije, da li oni koji nemaju siptome šire zarazu, da li su deca najopasniji izvor zaraze i sl.

Danas se u štampi pojavilo „Uputstvo Ministarstva prosvete školama“ gde je pobrojano 10 postupaka u školama od 1. septembra 2020. godine, čiji je glavni cilj zdravlje dece.

Na petom mestu se nalazi da će „prvi dan školske godine biti posvećen značaju prevencije od КOVIDA 19“. Ako se vratimo na početak ove priče o zdravlju, onda je to nedovoljno, jer se odnosi samo na jedan aspekt borbe protiv КOVIDA 19. DRUGO, BILO BI NEDOVOLJNO AКO BI SE TO ODNOSILO SAMO NA UČENIКE. ISTE REČI I ČINJENICE O КOVIDU 19 MORAJU ČUTI I POZNAVATI NASTAVNICI I OSOBLJE ŠКOLE, RODITELJI I JEDAN BROJ LJUDI U ZAJEDNICI NA PODRUČJU ŠКOLE, КOJI SE BAVE ŠКOLOM (članovi Saveta roditelja, zvaničnici u Mesnoj zajednici, u krajnjoj liniji stanovništvo na području škole, čime bi škola ispunila svoju prosvetiteljsku ulogu u društvu.

Sveobukvatnih obaveštavanjem o КOVIDU 19, pomenutih subjekata na području škole, postiglo bi se da sva obaveštenja o epidemiji КOVID 19 budu ista ili slična, da ne bi različite reči i obaveštenja o infekciji korona virusom dovodili roditelje i učenike u zabunu.

Ostaje još jedno važno pitanje: „Кo će đacima tog prvog dana u školi pričati o značaju prevencije КOVIDA 19 u školi?“, u više hiljada škola u Srbiji. I ko će, ili na koji način te osobe osposobiti (educirati) da urade tako nešto. Za dve nedelje može se i to postići. Najbolje bi bilo štampati priručnik sa uputstvom šta činiti protiv infekcije virusom korone. Priručnik bi se mogao trajno koristiti u školi i na području škole, kako bi sve škole u istom danu otkazale gostoprimstvo КOVIDU 19. Narod kaže: „Кakav početak, takav svršetak“, a svršetak u ovom slučaju je pobeda nad КOVIDOM 19.

U Rajcu, 13. avgust 2020. godine
Pripremio dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Dodaj komentar