Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: Od Svetoga Tome do Svetoga Save

FOTO: zajecaronline.com/dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Pre samog pisanja teksta, čestitam i želim srećan praznik svima koji slave Svetu Petku – Prepodobnu mati Paraskevu!

Mediji su više puta ukazivali na značaj prenošenja korona virusa na okupljanjima na slavljima. Okupljanja na slavama i preslavama u srpskim domaćinstvima počinje od Svetoga Tome i trajaće sve do kraja januara, do Svetoga Save. To je vreme kada se očekuje da epidemija virusa COVID-19 dostigne svoj vrhunac.

Teško je proceniti u kojoj meri će okupljanje na slavama, a posebno na velikim praznicima početkom godine, doprineti većem razbuktavanju epidemije. Epidemiolozi tvrde da postoji realna mogućnost za širenje korona virusa u takvim prilikama.

Poznato je da su Srbi narod poznati po tome da slave krsnu slavu. Svako domaćinstvo u Timočkoj Krajini ima svoju slavu, a neka i po dve, tri. Najveći događaj je slavski ručak ili večera gde se obavljaju neki od religioznih običaja, gde je najvažnije paljenje slavske sveće i sečenje slavskog kolača. Pored slava postoje i preslave, u obliku večere pre slave, a neka domaćinstva obeležavaju i slave dan posle slave. Slava je veliki dan, najveći, u životu jedne porodice kada se u goste pozivaju rođaci i prijatelji. Domaćin i ukućani koji slave slavu trude se da se pokažu gostima u najboljem svetlu gostoprimstva i ljubaznosti.

Slava je podsećanje na pretke i žrtva zahvalnosti njima za sve što su ostavili potonjim generacijama: kako materijalna dobra, tako i duhovno nasleđe. Potomci se pominju tokom slavskog ručka i večere kada se prepričavaju anegdote o njima. U nekim selima, pozivaju se gosti u tolikom broju da se ima utisak da je došlo celo selo. Obavezno dolaze i deca, koja se tu susreću, upoznaju, igraju, jedu tortu i kolače.

Slava je toliko ozbiljna potreba da je nemoguće odložiti je ili ne obeležiti. Slave su obavljanje tokom okupacije kada su bile zabranjivane i tokom rata, a evo sada se stavlja pod znak pitanja njihovo obeležavanje zbog korona virusa.

Kada je reč o slavama i drugim religioznim manifestacijama i ritualima, oni se obavljaju javno, jer definišu pripadnost nekom narodu i običajima. Ali, ima nešto, kada je o kovidu reč, u suprotnosti sa onim što se želi slavom postići. Na slavskom ručku se nazdravlja. To čini domaćin i pojedini gosti, a svako u svojoj zdravici, prvo pominje zdravlje i dug život i svaki napredak domaćinstva. A upravo to je ono što COVID-19 onemogućava i briše. Zato bi bilo dobro da se svi koji slave slave i idu na preslave i slave, budu realni i razboriti. Lekari koji se bave suzbijanjem korona virusa, kažu da su za širenje ove bolesti najpogodnija okupljanja i proslave. Slave i preslave su upravo takva mogućnost. Zato obratite pažnju na ponašanje kada obeležavate i okupljajte se na slavama i preslavama da se ne zarazite koronom.

Potrebno je da oni koji se ne osećaju dobro ne dođu na slavu, posebno ako potiču iz porodice u kojoj je neko bolestan od virusa COVID-19, ili dolaze iz gradova i naselja koja su označena kao žarišta. Dobro bi bilo da domaćin slavski ručak ili večeru postavi u malo većoj prostoriji i obezbedi razmak između gostiju, koliko je to moguće. Da omogući da svako može da opere ruke sapunom i toplom vodom i da se pri susretu i čestitanju slave izbegne intimno pozdravljanje i izlivanje nežnosti poljupcima i grljenjem.

Čuvajte se virusa COVID-19 svuda i na slavama!

U Rajcu, 27. oktobra 2020.
Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Dodaj komentar