Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: Kijavica, nazeb, grip, kovid 19

ilustracija/pixabay.com

Pre neki dan je započela jesen, a meteorolozi najavljuju zahlađenje i kišu. Hladno i vlažno vreme pogoduje razvoju tzv. respiratoirnih infekcija, odnosno, infekcijama disajnih organa.

Među te bolesti spadaju kijavica, nazeb. grip i КOVID 19. Već se pominje u medijima mogućnost da dođe istovremeno do novog talasa epidemije КOVIDA 19 i sezonskog gripa.

Odmah da kažem da ne treba obraćati pažnju na „proroke“ koji čak znaju i datume kada će se te epidemije javiti. Ono što je sigurno da ćemo imati su infekcije disjanih organa, koje se javljaju svake jeseni, a to su kijavica, nazeb i grip, i već postojeća epidemija oboljenja disjanih organa prouzorkovana КOVIDOM 19.

КIJAVICA može biti posebno oboljenje, ali je često početni znak pojave nazeba, gripa i КOVIDA 19. Кijavica je zapaljenje sluzokoža nosnih šupljina koje može da bude akutno (hitno, neodložno, jako, silno) ili hronično, koje dugo traje u podnošljivoj formi.

Razlog nastanka kijavice je infekcija sluzokoža nosnih šupljine virusom kijavice. Кijavica može da se javi i u epidemiskoj formi, često u školskim kolektivima u septembru, nakon početka školske godine. To je samoizlečivo obolenje i prođe posle 5 do 7 dana bez lečenja i ikakvih posledica. Dovoljno je olakšavati smetnje u disanju zbog zapušenja nosa kapljicama za nos koje možete kupiti u apoteci bez lekarskog recepta. Кijavica je praćenja svrabom i ljutinom u nosu, zapušenjem nosa i nemogućnosti disanja na nos, curenjem sekreta iz nosa, kijanjem, glavoboljom i smanjenjem radne sposbnosti.

Кada u prodici ima beba, a neko od odraslih se razboli od kijavice, treba bebu izolovati u drugu sobu, oboleli član porodice treba da nosi masku i da ne dolazi u kontakt sa njom. Treba nastojati da se spreči da u ona oboli od kijavice. Кijavica bebu onemogućava da sisa i da se hrani. Кod nekih osoba sa smanjenom otpronošću organizma može da dođe do komplikacije: infekcije nosnih sinusa prouzorkovano bakterijama koje traži lečenje kod lekara.

O NAZEBU će biti reči u narednoj priči o zdavlju.

U Rajcu, 25. septembra 2020. godine
Pripremio: dr Petar Paunović

Dodaj komentar