Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: „Ajd’ Jovo ponovo!“

FOTO: zajecaronline.com/dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Posle svakodenvnog povećavanja broja obolelih od КOVIDA 19 u Srbiji i sednice Кtiznog štaba 16. oktobra, došlo je do panike među njegovim stručnjacima. Doneto je pet odluka, od kojih su neke odmah opovrgnute.

Na primer: doneta je odluka da se maske nose stalno i na otvorenom prostoru, da bi se posle nepunih sat vremena ta odluka opovrgla, izjavom plave porofesorice da to nije odluka već samo preporuka. Očigledno je da su kovid stučnjaci Кriznog štaba, kao što su i do sada bili, sputani u svome radu predlozima i odluka vlastodržaca i da ne donose odluke koje se zasnivaju na jedinstvenom naučnom, epdemiološkom metodu u suzbijanju epdiemija. Shodno tom pristupu, svako zašto mora da im svoje zato, odnosno svaka odluka mora da ima svoje stručno, naučno objašnjenje.

Ističe se opet značaj svemoguće, reklo bi se čarobne maske, omrznute u norodu, u sprečavanju širenja zaraze što nije tako, a zatim insistira na držanju odtojanja, higijenskom ponašanju i samodogovornom zatvaranju u stanove i kuće. Sve te mere, koje su standardne imaju svoj značaj i uticaj na širenje epdiemije, ali je ne mogu prekinuti i zaustaviti. To se videlo i u pokušajima, bez uspeha, da se prvi talas oboljevanja od korona virusa prekine i zaustavi. Pomenute mere donete na Кriznom štabu samo usporavaju tok epidemije, a njeno zaustavljanje odlažu na nedređeno vreme. Ima se utisak da neko namerno usporava i rasteže tok epidemije do ko zna kada, iz ko zna kakvih razloga i interesa.

Ove standarde mere u maloj meri sprečavaju širenje epidemije. Zato epidemija plamti u velikim gradovima, iz tih žarišta se poput šumskog požara širi po Srbiji, sagorevajući sve što je osetljivo na korona virus, osim onih koji su razvili toliko samoodgovornosti i predanosti da strogo primenjuju mere zaštite.

U iščekivanju vakcine Srbija polako ide ka razvijanju kolektivnog imuniteta, prepuštajući КOVIDU 19 svoje stanovnike, umesto da sprečava dalje razboljevanje stanovništva. Nema kraja epidemiji dok se napori zdravstva i zajednice ne usmere ka traženju izvora zaraze i postupcima sa njima. Кovid ambulante i područni Zavodi za javno zdravlje ne traže izvore zaraze i njihove kontakte na terenu, prepuštajući onima koji se razbole, da se sami jave i potraže pomoć.

U Timočkoj krajini, škole se dobro drže. Za sada nema u njima obolelih. Ako bi sprečili da u škole uđu oboleli i zaraženi korona virusom, škole bi mogle odoleti i naletu tzv. trećeg talasa КOVID 19. Sve zavisi od dobre saradnje roditelja, nastavnika i đaka, koja tokom skoro sedam nedelja od početka školske godine bila odlična.

U situaciji kada se u Srbiji broj novoobolelih povećava iz dana u dan, a sigurno je višetruko veći od onog objavnjenog na zvaničnim sajtovima i u medijima, vlast u Srbiji koja direktno rukovodi Кriznim štabom, najavljuje ponovo zatvaranje škola od 1. i uvođenje karantina, a možda i policijskog časa od 8. novembra.

U Racju, 17. oktobra 2020. godine
Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Dodaj komentar