fbpx
Društvo Izdvajamo

Uskoro postavljanje cevi od Zaječara do Ćuprije: Evo gde u Zaječaru prolazi “Turski tok”…

Radovi na pripremi trase kojom će proći gasovod Turski tok uveliko teku. Pripremni radovi na prvoj deonici gasovoda sprovedeni su već u atarima sela Veliki Izvor, Grlište, Lenovac i Bačevica. Ekipe koje sprovode pripremne radove danonoćno su na terenu, prenose kolege iz Glasa Zaječara.

Radovi na izgradnji gasovoda “Turski tok” počeli su krajem aprila u okolini Novog Sada, a planirano je da budu privedeni kraju tokom decembra ove godine.

Na izgradnji gasovoda dugog 403 kilometra radi kompanija Gastrans i očekuje se da će, ako se radovi budu odvijali planiranom dinamikom u Srbiji i u Bugarskoj, prve količine gasa poteći već u januaru 2020. godine.

Gasovod Turski tok je podeljen u četiri deonice.

  1. Prva se proteže od granice sa Bugarskom do Ćuprije,
  2. druga od Ćuprije do Dunava,
  3. treća od Dunava do Gospođinaca,
  4. a četvrta od Gospođinaca do Horgoša, gde gasovod izlazi iz Srbije.

Za izgradnju celokupnog gasovoda biće upotrebljeno više od 50 hiljada tona cevi, a sa postavljanjem će se uskoro započeti i na prvoj deonici od Zaječara do Ćuprije.

Deo gasovoda proći će ispod reka Beli Timok, Velika Morava i Tamiš, kao i ispod koloseka pruge “Zaječar – Niš”, kojom se trenutno ne odvija ni teretni ni putnički saobraćaj zbog rekonstrukcije koja je u toku.

Radovi na pripremi terena trenutno se odvijaju u boljevačkom ataru. Pripremni radovi izvršeni su u ataru sela Bačevica, a ekipe nastavljaju sa izvođenjem pripremnih radova dalje predviđenom trasom ka Ćupriji.

Na izvođenju radova angažovan je veliki broj podizvođača iz okolnih mesta.

Dodaj komentar