ilustracija

Radovi na pripremi trase kojom će proći gasovod Turski tok uveliko teku. Pripremni radovi na prvoj deonici gasovoda sprovedeni su već u atarima sela Veliki Izvor, Grlište, Lenovac i Bačevica. Ekipe koje sprovode pripremne radove danonoćno su na terenu, prenose kolege iz Glasa Zaječara.

Radovi na izgradnji gasovoda „Turski tok“ počeli su krajem aprila u okolini Novog Sada, a planirano je da budu privedeni kraju tokom decembra ove godine.

Na izgradnji gasovoda dugog 403 kilometra radi kompanija Gastrans i očekuje se da će, ako se radovi budu odvijali planiranom dinamikom u Srbiji i u Bugarskoj, prve količine gasa poteći već u januaru 2020. godine.

Gasovod Turski tok je podeljen u četiri deonice.

  1. Prva se proteže od granice sa Bugarskom do Ćuprije,
  2. druga od Ćuprije do Dunava,
  3. treća od Dunava do Gospođinaca,
  4. a četvrta od Gospođinaca do Horgoša, gde gasovod izlazi iz Srbije.

Za izgradnju celokupnog gasovoda biće upotrebljeno više od 50 hiljada tona cevi, a sa postavljanjem će se uskoro započeti i na prvoj deonici od Zaječara do Ćuprije.

Deo gasovoda proći će ispod reka Beli Timok, Velika Morava i Tamiš, kao i ispod koloseka pruge „Zaječar – Niš“, kojom se trenutno ne odvija ni teretni ni putnički saobraćaj zbog rekonstrukcije koja je u toku.

Radovi na pripremi terena trenutno se odvijaju u boljevačkom ataru. Pripremni radovi izvršeni su u ataru sela Bačevica, a ekipe nastavljaju sa izvođenjem pripremnih radova dalje predviđenom trasom ka Ćupriji.

Na izvođenju radova angažovan je veliki broj podizvođača iz okolnih mesta.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here