Društvo Izdvajamo

Račun zaječarskog vrtića u blokadi, kasne zarade zaposlenima

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
FOTO: Zaječar online

Račun Predškolske ustanove „Đulići“ u Zaječaru od 6. novembra ponovo je u blokadi, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Račun pomenute ustanove u blokadi je bio i krajem oktobra ove godine za ukupan iznos oko 785.000 dinara. Nakon 6 dana račun je odblokiran, a zaposleni u zaječarskom vrtiću jedan deo zarade primili su sa malim zakašnjenjem.

Nova blokada računa PU „Đulići“ usledila je početkom ove nedelje zbog iznosa od oko 65 hiljada dinara, a kada će račun izaći iz blokade i hoće li zbog toga doći do problema u poslovanju i isplati plata za zaposlene od direktorke Tanje Jovanović nismo uspeli da saznamo.

Zbog blokade kasne zarade zaposlenima

Na 7. sastanku Radne grupe za predškolsko vaspitanje i obrazovanje koji je održan 28. oktobra 2019. godine zaključeno je da postoje opštine koje kasne sa isplatom plata zaposlenih. Na spisku se pored Bele Palanke, Novog Pazara, Smederevske Palanke, Vrbasa i Prijepolja našla i Predškolska ustanova iz Zaječara, za koju stoji da je kompletno u blokadi.

printscreen

Na pomenutom sastanku utvrđen je i pravilnik o utvrđivanju ekonomske cene, o maksimalnom broju dece koja 2020. godine mogu biti upisana u vrtiće.

„Predškolske ustanove se moraju pridržavati zakonski definisanog broja dece.

Problem prostora posebno dolazi do izražaja kada se radi o broju dece sa posebnim potrebama po grupi. To je još jedan razlog zašto grupe moraju biti rasterećenije, čime bi se omogućila reorganizacija grupa kada se ustanovi koliko takve dece ima u ustanovi“, zaključeno je na sastanku.

Na sastanku su reprezentativni sindikati izneli i podatak da trenutno samo u celodnevnom boravku ima 22 hiljade dece više u vrtićima po Srbiji, odnosno oko 1.320 grupa više nego što je u skladu sa Zakonom.

Među zaključcima su se našla i pitanja o problemima u vezi sa neisplaćivanjem troškova dolaska i odlaska sa rada i pogrešnog obračunavanja minulog rada, neiplaćivanog prava na topli obrok zaposlenima koji su na minimalnoj zarada, a sa prethodnog sastanka preneta su pitanja beneficiranog radnog staža (s obzirom da je ranije bilo propisano da zaposleni u PU nakon 40 odina staža moraju da idu u penziju, a novim zakonskim normama je to vreme produženo na oko 45 godina) i kao ključni problem nedostatak personalnih asistenata.

2 komentara

  • Bitno je da vas gradonačelnik brani Precednika Vucica od napada tri zena fasista a problemi u vašem gradu su neprikosnoveni,Sta je vama Zajcarcima zasto cutite omadjio vas je otvaranjem fabrike za 2000 i nesto radnih mesta,to cekate

Dodaj komentar