Društvo

Pušače elektronskih cigareta očekuje novina koja im se NEĆE DOPASTI!!!

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U kafićima i restoranima, kao i u svim javnim prostorijama, ubuduće će biti zabranjeno pušenje i elektronskih cigareta. Ovo je nova direktiva Evropske komisije koja počinje da važi u svim zemljama Evropske unije, piše današnji „Blic“.

I u Srbiji bi uskoro mogla da zaživi ova odluka, s obzirom da je stručna republička komisija izradila nacrt izmena zakona, po kojim se potpuno zabranjuje pušenje u ugostiteljskim objektima. Iako je zakon pripremljen, za sada ne postoji politička volja da se i usvoji i počne da se primenjuje.

Važećim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu napravljen je ustupak ugostiteljskim objektima, pa je tako pušenje dozvoljeno u lokalima površine veće od 80 kvadrata, u kojima vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora gde je pušenje dozvoljeno.

Inače, e-cigarete reklamiraju se kao zdravija alternativa običnoj cigareti. Tu tvrdnju proizvođači pravdaju time da uz njeno korišćenje ne postoji pasivno pušenje i da one ne sadrže hemijske i kancerogene supstanci koje se nalaze u duvanu.

Dodaj komentar