fbpx
Društvo

Promocija evropskog volonterskog servisa

ilustracija
foto: istmedia.rs

U ponedeljak 30. novembra u velikoj sali Regionalne privredne komore u Zaječaru, Timočki omladinski centar organizovaće od 14 sati u okviru projekta „Zanimljiva geografija Evropske unije“ prezentaciju EVS programa – evropskog volonterskog programa.

U toku ovo prezentacije, pored predstavljanja EVS programa uopšteno, prisutnima će svoje iskustvo volontiranja u Sloveniji i Španiji, preko EVS programa preneti dvoje mladih Zaječaraca.   Svi zainteresovani mladi, koji budu na ovoj prezentaciji, imaće priliku da čuju i nešto više o EJKA kartici – evropskoj omladinskoj kartici, koja svima od 7 do 30 godina omogućava razne pogodnosti u 38 zemalja sveta.

Projektom „Zanimljiva geografija Evropske unije“ među mladima u Zaječaru promovišu se mogućnosti, vrednosti i bogatstvo kulturoloških različitosti Evropske unije kroz niz aktivnosti od kojih je predstavlje mogućnosti volontiranja u zemljama EU, kroz EVS program, samo jedna u nizu aktivnosti.   Mladi iz Srbije retko putuju van granica svoje zemlje, najčešće samo tokom maturskih ekskurzija ili raspusta u poseti rodbini u inostranstvu, samim tim nemaju prilike da upoznaju druge kulture što često dovodi do netolerancije i predrasuda prema drugim narodima.

Dugoročno gledano najviše koristi od pristupanja Republike Srbije EU imaće mladi u kojoj vide svoju budućnost i šanse. Zato je bitno da pre nego što Srbija postane članica EU mladi upoznaju kulture naroda sa kojima će jednog dana živeti u zajednici.   Timočki omladinski centar projekat „Zanimljiva geografija Evropske unije“ realizuje uz finansijsku podršku Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Izvor: istmedia.rs

Dodaj komentar