fbpx
Društvo Izdvajamo

Prolećni raspust za školarce samo 4 dana: Nakon Uskrsa i onlajn proba male mature

ucionica
foto: ilustracija

Prolećni raspust za učenike osnovnih i srednjih škola, umesto deset dana, trajaće četiri dana, a nakon Uskrsa biće organizovana onlajn proba male mature, poručio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Neradni dani biće od 17. do 20. aprila, dok će ostalim danima redovno ići nastava putem televizije.

Školskim kalendarom predviđeno je da prolećni raspust traje od 11. do 20. aprila, a ministar kaže da je u vanrednim okolnostima nepotrebno prekidati nastavu koja je organizovana na daljinu, te da je u dogovoru sa premijerkom Anom Brnabić napravio izmenu školskog kalendara.

„Svi će imati pauzu od četiri dana za verske praznike. Za hrišćanski deo to su Veliki petak, subota, Vaskrs i vaskršnji ponedeljak. Ta četiri dana će biti emitovani sadržaji iz verske nastave“, rekao je Šarčević i dodao da time želi da se nastavi kontinuitet nastave na daljinu.

U dopisu koji je prosleđen direktorima osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji navedeno je da dane predviđene za raspust treba iskoristiti za učenje i da bi prekidanje nastave na daljinu bilo na štetu učenika.

Proba male mature, koja je bila planirana za 27. i 28. mart, pomerena je zbog epidemije koronavirusa.

„Mi ćemo najverovatnije posle uskršnjih praznika organizovati probu. Očekujem da će roditelji odigrati dobru ulogu, jer je i njima bitno da vide koliko njihovo dete zna. Učenici osmog razreda sada mogu na RTS planeti da obnove gradivo šestog, sedmog razreda“, naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima već se štampaju testovi za maturu, koja je planirana za 17, 18. i 19 jun.

„Imaćemo razumevanje za okolnosti pod kojima se sada uči, ali ponavljam i da svi imaju sada iste uslove. Mislim da bi bilo najlošija pedagoška poruka da kažemo hajde da prekinemo sada sve“, naglasio je Šarčević.

izvor: Kurir

Dodaj komentar