fbpx

Prodata fabrika „Žitopromet“ u Zaječaru: Šta će biti s radnicima?

Preporuka:

Druženje srednjoškolaca sa Tajlanda, Novog Zelanda i Turske sa zaječarskim osnovcima

Osnovnu školu "Ljubica Radosavljević Nada" posetili su srednjoškolci sa Tajlanda, Novog Zelanda i iz Turske koji pohađaju zaječarsku Gimnaziju. Turkinja...

Do kraja nedelje počinje uklanjanje česme sa trga u Zaječaru

Pomeranje arterske česme sa zaječarskog skvera, najavljeno još početkom septembra 2019. godine trebalo bi da otpočne do 17. novembra,...

Kako se troši novac iz „zelenog“ fonda u Boru?

Bor je zvanično jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, gde nisu retki protesti građana zbog zagađenja. Međutim, Bor je...
- Reklama -

Poslednje vekne hleba zaječarske kompanije „Žitopromet“ biće isporučene noćas posle ponoći u svim pekarama u gradu i okolini. Bez ikakvog obaveštenja 100-ak radnika zaječarskog „Žitoprometa“ 23. aprila moglo bi da ostane bez posla, jer će kako nezvanično saznajemo pomenutog dana fabriku preuzeti kompanija pekarskih proizvoda Don Don iz Slovenije. Svoja zakonska prava iznevereni radnici pokušali su da pronađu kod inspektora rada.

Posle više od 7 decenija postojanja i rada zaječarska kompanija „Žitopromet“ od utorka 23. aprila više neće raditi, pa bi bez prethodne najave bez posla moglo da ostane 100-ak radnika saznaje „Zaječar online“. 

Prema rečima zaposlenih, od sutra će, kako im je najavljeno, i na ulazu u fabriku biti postavljeno obezbeđenje novog vlasnika koje će radnicima, navodno, zabraniti ulaz u krug preduzeća.

“ Tokom vikenda videli smo obaveštenje koje je direktor Dragan Nikolić poslao svojim kupcima u kome se navodi da je sutra 23. aprila zadnji dan za isporuku Žitoprometovog hleba.

Tog dana će, kako je najavljeno, i radnicima biti uručena rešenja o otkazu, odnosno proglasiće nas za tehnološki višak bez prava na otpremninu“, ističe naš sagovornik, inače radnica maloprodaje u zaječarskom „Žitoprometu“.

FOTO: Zaječar online

Ne želeći da pristanu na pritiske i ucene od strane poslodavaca, radnici su se jutros okupili ispred zgrade Zaječarskog upravnog okruga, kako bi zaštitili svoja prava i inspekciji rada podneli izveštaj o svemu što se u preduzeću dešava.

FOTO: Zaječar online

“ Za jutros smo zakazali sastanak sa poslodavcima kod načelnice Inspekcije rada u Zaječaru, međutim niko od njih se nije pojavio, jer su navodno na službenom putu u Beograd.

Kako bi inspekcija rada uopšte mogla da izađe na teren i uveri se u kakvim uslovima fabrika posluje, danas smo predali zahtev. Međutim, po zahtevu će se postupiti tek za dan, dva, a do tada ćemo pomoć potražiti i od pravnih lica“, navodi naš sagovornik.

Uz radnike je stala i Violeta Radovanović Pešić, direktor proizvodnja u „Žitoprometu“.

Violeta Radovanović Pešić, direktor proizvodnja u „Žitoprometu“

“ Svi ovi ljudi, radnici „Žitoprometa“ ne znaju svoj status. Samo nam je trenutno rukovodstvo reklo da idemo kući i da čekamo.

Koliko smo načuli firma je prodata drugoj kompaniji, međutim to nama zvanično nije potvrđeno. Samo smo obavešteni da se proizvodnja od sutra obustavlja i preporučeno nam je da idemo kući da čekamo“, istakla je Radovanović Pešić.

Međutim, po aktuelnom Zakonu o radu, ukoliko se radnici ne bi pojavili na posao duše od 3 dana bez opravdanja rukovodstvo bi imalo pravo da im raskine Ugovore o radu.

Zato su radnici odlučili da na posao odu i sutra i narednih dana bez izuzetaka. Sve dok im neko jasno i glasno ne bude rekao kakav je njihov status i šta se desilo sa firmom.

Podsećamo, preduzeće „Žitopromet“ u Zaječaru posluje od 1947. godine i nekada je imalo 50 prodavnica u gradu zajedno sa „Uljaricama“.

FOTO: Zaječar online

Međutim, od 3. do 5 aprila ove godine, prema rečima radnika, zatvoreno je i poslednjih 8 prodavnica ( 4 u gradu i 4 u selu), a brojni lokali koji su se nalazili u vlasništvu preduzeća prodati su bez prethodne najave.

FOTO: Zaječar online

Kako radnici u svom vlasništvu imaju preko 30% akcija firme „Žitopromet“ niko nije po Zakonu smeo da bez njihovog znanja otuđi bilo koji deo imovine, navode radnici.

Zato su složni da će i o tom slučaju obavestiti Odeljenje privrednog kriminala u Zaječaru, ali i Beogradu, jer su rešeni da sva svoja prava ostvaruju i preko suda ukoliko bude bilo potrebe.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Boranin u kombiju švercovao marihuanu

Borski policajci uhapsili su D.R. (1986) iz Bora zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih...

Glasaj za ideje za lepši Kotlujevac

Glasanje za izbor ideje za uređenje javnih površina u Kotlujevcu obaviće se u petak 22. novembra. Ovu akciju organizovao je Savet mesne zajednice Kotlujevac...

Oblačno i kišovito u Zaječaru

Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je da se danas u košavskom području i na planinama očekuje vetrovito s jakim i olujnim jugoistočnim vetrom, koji...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: