Društvo

Prilagodite kupatilo starijim članovima porodice!

drzaci i rukohvati uz kadu i wc solju

Statistika kaže da svaki treći Evropljanin stariji od šezdeset pet godina doživi povredu prilikom pada u kupatilu. Statistika najčešće nije najbolje ogledalo stvarnosti, ali je svakako važno imati na umu da ovakvi problemi ne zaobilaze ni starije građane Srbije. Svakodnevno zbog gomile obaveza zaboravljamo da naši stariji članovi porodice imaju svoje potrebe. Svakako je važno da ih zaštitimo od povreda i prilagodimo životno okruženje njihovim potrebama. Na ovom mestu ćemo dati nekoliko saveta kako da svojim starijim članovima porodice kupatilo učinite dostupnijim i lakšim za korišćenje.

Instalirajte držače i rukohvate uz kadu i wc šolju

Ovakva intervencija vas neće koštati puno novca a pomoć starijem članu porodice biće velika. Držači u kadama i tuš kabinama u velikoj meri mogu sprečiti povrede prilikom pada zbog klizanja, dok su rukohvati od velike pomoći prilikom korišćenja wc šolje.

Prilagodite kadu potrebama starijih

Kade za kupanje predstavljaju veliki problem starijim osobama, ne samo zbog klizave podloge već i zbog njihovih visokih zidova i nepristupačnosti. Kako bi starijim članovima porodice učinili lakšim ulazak i izlazak iz kade, možete postaviti mobilne stepenice, kao i plastične podloge za dno kade. Starijim osobama koje imaju otežano kretanje, ovakve promene neće biti od velike pomoći. Ukoliko imate člana porodice koji se otežano kreće, moraćete da zamenite klasičnu kadu za onu sa nisko podignutim ulazom ili ulazom u visini poda.

Prilagodite slavine

Ukoliko stariji u vašem domu imaju problema sa puštanjem i zatvaranjem vode na klasičnim slavinama, a nemaju pomoć u kući, najbolje rešenje ja kupovina baterija na senzor.

Vodite računa o podu vašeg kupatila

Kao primarnu zaštitu od pada, koristite prekrivače za pod. Iako nisu najpraktičniji za održavanje, stazice, ponjave i asure za pod, bilo da su od plastike ili nekog drugog materijala, dobra su zaštita prilikom hodanja po pločicama. Važnije od ovoga, vodite računa da pločice na vašem podu ostanu suve. Vlažne pločice nisu uvek rezultat kondenzacije, veoma često, opasnu vlagu na njima stvara i voda koja se gotovo neprimetno sliva niz cevi sa vodokotlića ili se izliva po rubovima dna šolje. Ovakvo izlivanje kapljica vode posledica je loše montiranih ili dotrajalih sanitarija. Često ćete ove probleme moći da otklonite sami, ali neretko će vam biti potrebna pomoć vodoinstalatera.

prostirka na podu kupatila

prostirka na podu kupatila

Čistite slivnike

Redovno proveravajte jesu li slivnici u lavabou i kadi dobro očišćeni. Izlivanje vode iz slivnika, starijim osobama, može da izazove dosta nevolje, naročito ukoliko se nalaze u zapušenoj kadi. Ne zaboravite podni slivnik. Ukoliko se ne održava na adekvatan način, podni slivnik se usled zapušenja kanalizacije može izliti po podu kupatila. To svakako nije prijatno iskustvo ni za vas a naročito ne za starije članove porodice.

Dodaj komentar