Društvo Timočka krajina

Prigodnim svečanostima obeležen Dan oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu (FOTO)

“Da se minutom ćutanja za svakog poginulog vojnika treba zahvaliti za napor i požrtvovanje uloženo za oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu, ćutali bismo 886 dana, za više od 1/4 poginulog stanovništva u borbi za slobodu otadžbine”.

Na današnji dan davne 1918. godine jedinice Prve srpske armije i konjička brigada generala Gambete oslobodile su Zaječar, pa se 19. oktobra obeležava Dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

Tim povodom danas su u Zaječaru održane tradicionalne srpsko-francuske komemorativne svečanosti, a program je počeo prijemom koji su u Grаdskoj uprаvi priredili gradski zvaničnici zа visoke zvаnice Republike Frаncuske u Srbiji i Krаljevine Mаrokа.

Ceremonijа polаgаnjа venаcа obavljena je tačno u podne nа Frаncuskom vojnom groblju, a ovaj čin svojim prisustvom uveličale su delegacija francuske ambasade koju su činili ambasador Frederic Mondoloni, vojni ataše Filip Delsol, pomoćnik vojnog atašea major Stefan Verrier i član francuske ambasade Mire Zalčević, kao i delegacija ambasade Kraljevine Maroka.

Vence su na spomen obeležje palim i umrlim ratnicima Savezničke francuske vojske položile delegacije ambasade Francuske i Maroka, delegacije Grada Zaječara, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Vence su položili i predstavnici boračkih organizacija, SUBNOR-a i palih boraca u ratovima od 1912-1918.godine, nakon čega je minuutom ćutanja odata pošta stradalim vojnicima.

“ Zaječar je pod naletom konjičke brigade francuske vojske, u prvom svetskom ratu oslobođen 19. oktobra 1918. godine.

Za oslobođenje živote su dala 83 znana i dva neznana vojnika savezničke vojske“ , rečeno je komemoraciji na Francuskom groblju u Zaječaru.

Venci i cveće položeni su danas i na Spomenik oslobodiocima palim u ratovima od 1912. do 1918. godine u centru grada, gde je u pomenutim ratovima iz Zaječara život dala 4.083 borca.

U okviru obeležаvаnjа Dаnа oslobođenjа Zаječаrа u Prvom svetskom rаtu delegacije Francuske i Maroka u pratnji gradskih zvaničnika i predstavnika Ministarstva odbrane i vojske i boračkih organizacija posetili su danas i Istorijski arhiv “Timočke krajine”, a potom obišli i Carsku palatu „Felix Romulijanu“ .

Pogledajte galeriju fotografija:

Dodaj komentar