fbpx
Društvo

Priča o zaječarskim bastionima objavljena u srpskom izdanju Nacionalne geografije

Članovi i volonteri Omladinskog planinarskog smučarskog društva “Dragan Radosavljević” već četiri godine ulažu značajne napore u cilju očuvanja jedinstvenog fortifikacionog sistema koji se nalazi u Zaječaru, a koji čini osam utvrđenja koja su sagrađena u XIX veku.

Jedan od najznačajnijih problema u početku predstavljao je manjak sredstava, koji su ovi entuzijasti uspeli da reše kroz učešće u različitim projektima, od kojih je “Bitka za spas zaječarskih bastiona”, koji  je realizovan pod pokroviteljstvom Fondacije “Trag” bio najznačajniji.

U ovom trenutku najznačajniji problem prestavlja činjenica da je fortfikacioni sistem zvanično vlasništvo Ministarstva odbrane, koje je pre nekoliko meseci iniciralo proces prodaje jedne od tvrđava – koja se nalazi na Kravarniku.

Iako, i pored svih napora, nisu još uvek uspeli da zadobiju pažnju nadležnih institucija Zaječara, niti dozvolu Ministarstva odbrane da preuzmu brigu o ovim utvrđenjima, planinari ne odustaju od svoje bitke, koja je nedavno rezultirala objavljivanjem obimne fotoreportaže o zaječarskim bastionima u elektronskom izdanju eminentnog časopisa “National Geographic”, koji je namenjen čitaocima u Srbiji.

Ova fotoreportaža u kojoj je detaljno izložen istorijat zaječarskih bastiona privukla je značajnu pažnju čitaoca, i prema zvaničnim informacijama do sada je link podeljen preko 1100 puta, a veliki broj ljubitelja istorije i prirode reagovao je i putem zvanične stranice projekta “Bitka za spas zaječarskih bastiona”.

Iz udruženja OPSD “Dragan Radosavljević” poručuju da se nadaju da će reportaža privući veću pažnju  javnosti i rezultirati preduzimanjem opsežnih mera u cilju zaštite ovog jedinstvenog spomenika kulture koji je nepravedno zanemaren i prepušten zubu vremena.

Dodaj komentar