Društvo Izdvajamo

Borsko jezero na 4,3 metra ispod preliva na brani

FOTO: Solaris media Bor / ilustracija

Nivo Borskog jezera trenutno je veoma nizak i nalazi se na 4,3 metra ispod preliva na brani. Lokalna samouprava u Boru i predstavnici Vodovoda u nekoliko navrata razgovarali su sa predstavnicima kompanije Ziđin Koper Bor čija je obaveza da održava nivo jezera. Dogovor je postignut, a potpisivanje ugovora očekuje se naredne nedelje.

FOTO: RTV Bora / printscreen

Izrazito sušna sezona uz stalnu potrošnju vode za potrebe industrije jedan je od glavnih uzroka za sve niži vodostaj Borskog jezera. Nivo jezera pao je iznad granica plaže, a ostvrce na jezeru koje je nekada zbog nivoa vode bilo potopljeno sada je itekako vidljivo i postalo je poluostrvo.

Održavanje novoa jezera upozoravaju iz borske lokalne samouprave u obavezi je kompanije “Ziđin” koja rukovodi RTB-om, jer oni najviše vode sa jezera koriste za potrebe industrije.

FOTO: RTV Bora / printscreen / Goran Pajić

Goran Pavić, direktor JKP “Vodovod” Bor istakao je da su do sada predstavnici lokalne saouprave Bora i borskog Vodovoda u nekoliko navrata razgovarali sa predstanicima “Ziđin”-a, čija je obaveza da održava nivo jezera. Dogovor je postignut, a potpisivanje ugovora očekuje se naredne nedelje, nakon čega će uslediti upumpavanje vode u jezeru.

“Potpisivanje ugovora sa kineskom kompanijom očekuje se tokom naredne nedelje, a upumpavanje vode će krenuti odmah nakon toga iz pravca Zlota. Trenutno je sve spremno, izvršena je provera cevovoda, agregati su spremni, a ima i dovoljno kapaciteta da jezero bude dopunjeno vodom čim ugovor bude potpisan”, kaže Pavić.

Prema Pavićevim rečima, poslednji put voda je upumpana u jezero 2017. godine,kada je jezero dopunjeno sa 2 miliona i 600 hiljada kubika vode,međutim sada je u planu da jezero bude dopunjeno sa većom količinom vode.

“Sada planiramo pošto je dosta veći nivo opadanja vodostaja da Borsko jezero dopumpavamo oko 220 litara vode u sekundi, što bi na mesečnom niou iznosilo oko pola miliona kubika vode”, kazao je Pavić.

Da bi se Borko jezero napunilo kako valja, Pajić kaže da će biti potrebno oko 10 meseci. Predstavnici kompanije “Ziđin” su nakon nekoliko pregovora pristali na skoro sve uslove i na cenu koju moraju da plate.

Prema rečima nadležnih, najveći uzrok ovako niskog vodostaja Borskog jezera je što  u proteklih 12 meseci nije bilo obilnijih padavina, niti snega.

Međutim, biljni i životinjski svet u jezeru nije ugrožen, ali je podizanje nivoa vode neophodno, kako se on ne bi ugrozio.

Prema najavma nadležnih, do leta 2020. godine nivo vode biće podignut na nivo koji je dovoljan za predstojeću turističku sezonu.

izvor: RTV BOR / Zaječar online

Dodaj komentar