fbpx
Društvo Izdvajamo

Preporuke lekara i struke: Vrtići i škole ne pre 1. juna, maske neophodne u javnom prevozu i marketima

srednja škola zaječar
E

pidemiolog Predrag Kon naveo je da lekarski deo tima ne misli da vrtiće i škole treba otvarati pre 1. juna. Takođe kako kaže postoji konsenzus struke da bi primena maski bila neophodna u javnom prevozu i zatvorenim prostorima, pre svega prodavnicama. Da li će to ostati na nivou preporuke ili zabrane, odlučiće država.

“Postoji konsenzus struke da bi primena maski u javnom prevozu bila neophodna, takođe i u zatvorenim prostorima posebno marketa, i svuda gde se pružaju usluge posebno za one koji su zaposleni. U zavisnosti od kontakata, da li su bliski ili ne, možda i za same korisnike”, kaže epidemiolog Kon.

Kako naglašava, to je preporuka struke a da li će na preporuci ostati ne zavisi od njih.

“Da li će to ostati na nivou preporuke ili zabrane, to ne zavisi toliko od struke . To će morati da se odluči. Ako postoji opšti društveni stav da treba da se zabrani biće zabranjeno. Da li će kroz uredbu koja će proisteći iz toga ići i neke kaznene mere to je stvar pravnika”, rekao je Kon i ponovio da je sve što je do sada struka iznela bilo na nivou preporuka.

“Mi smo preporučili zabranu kontakata. Ispostavilo se da je to moguće obezbediti zabranom kretanja i mi smo to podržali”, navodi kao primer Kon.

Vrtići i škole neće početi da rade pre 1. juna

Pitanje početka rada vrtića jedno je od najčešćih koje je se postavlja na redovnim konferencijama za novinare Kriznog štaba, ali do sada precizni odgovor nije dat. Epidemiolog Predrag Kon kaže da je stav lekarskog dela tima Kriznog štaba da vrtići i škole ne bi trebalo da počnu da rade pre 1. juna.

Od ponedeljka sa radom kako je najavljeno počeće frizerski saloni i teretane, ali ne i otvoreni sportski tereni.

“Potpuno je jasno da teretane bez rizika neće postojati, ali smanjiće se maksimalno. A zašto na otvorenom ne , zato što će krenuti ti sportovi sa loptom napolju a ta lopta je rizik. Sama šetnja može”, navodi Kon i upozorava da građane treba sprečiti da se opuste.

Na pitanje kako kontrolisati primenu mera zaštite kada većina počne da radi, Kon kaže da će to raditi isnpekcija ali da veruje da će poslodavci poštovati preporučene mere.

“Samo krajnje neodgovorno lice posle svega ovoga što smo doživeli može da se ponaša drugačije.  Ja stvarno ne verujem”, kaže Kon.

Nema sigurnog odgovora na pitanje da li će biti drugog talasa i kada

Tačan podatak kada se može očekivati drugi talas i kada, u svetu danas ne može niko da da. Epidemiolog Kon navodi da o tome svi špekulišu, nagađaju i pretpostavljaju.

“Šta god da se kaže je čista spekulacija, promišljanje šta se može dogoditi. Iz dana u dan se povećava verovatnoća da će se pojaviti. Slušao sam i profesora Radovanovića da je moguć i na leto ako ne budemo poštovali mere, ali se nadam da se to neće desiti čak sam u to duboko ubeđen”, naveo je Kon.

Dodaje da neki govore da bi drugi talas mogao da krene u septembru, ali da ga on, na osnovu iskustva sa gripom, očekuje u novembru. Ponavlja da je virus nov i da će se više znati kada se bude uradila analiza prisustva antitela na ovaj virus. Podseća i da su svi spavali kada se virus pojavio u Kini.

“Probudili smo se tek kad je stiglo u Italiju. Spavali smo dok je bio u Kini. E sad, uspavani jesmo bili, probudili smo se na vreme”, rekao je Kon.

Izvor: Insajder

Dodaj komentar