fbpx
Izdvajamo Kultura

Premijera predstave „Đelem, đelem“ 10. maja u Zaječaru (FOTO + VIDEO)

Predstava "Đelem, đelem"; FOTO: zajecaronline.com

U zaječarskom teatru će 10. maja 2019. biti izvedena premijera predstave „Đelem, đelem“, po tekstu i u režiji Žora Ivanova, reditelja iz Bugarske. Početak predstave je u 20 sati.

“Reč je o predstavi u kojoj igraju Romi – članovi “Društva Roma” u Zaječaru i glumci amateri. Ta saradnja koju mi sa njima imamo je ozbiljna sinergija koja donosi dobre rezultate i radost obema stranama. Uz pomoć našeg prijatelja i starog znanca, Žora Ivanova iz Vidina, koji je prihvatio da režira ovu predstavu koja nije nimalo laka ni za profesionalne glumce, a kamoli za one koji su prvi put stali na scenu, sudeći prema onome što je do sada urađeno dobili smo odličnu predstavu”, istakao je Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ Zaječar.

FOTO: zajecaronline.com

Predsednik “Društva Roma” Zaječara Miljan Rašić je rekao da je predstava „Đelem, đelem“ kruna odlične saradnje između zaječarskog pozorišta i njihovog udruženja.

“Predstava nije ni malo naivna i laka, ima dosta teksta i radi se krajnje profesionalno. Nadam se da ćemo poverenje i gostoprimstvo koje smo doživeli u pozorištu opravdati 10. maja. Ova predstava za nas znači mnogo. Jedinstvena je u Srbiji po tome što je to predstava sa Romima amaterima koji nemaju veze sa glumom, već su članovi udruženja i folklorne sekcije “Društva Roma” i mi iz romske zajednice mislimo da ima lepu budućnost. Mislim da će se igrati širom Srbije, jer nosi jako lepu poruku ne samo za romski narod već za sve ljude na planeti”, poručio je Miljan Rašić, predsednik “Društva Roma” Zaječar.

Miljan Rašić – predstava “Đelem, Đelem”; FOTO: zajecaronline.com

Prema saznanjima reditelja Žora Ivanova, ovo je prva romska profesionalna predstava, ne samo u Srbiji, već i u Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj.

Reditelj Žoro Ivanov zadovoljan je glumcima amaterima, koji su se odlično pokazali kao profesionalni glumci.

“Ova predstava je jedna od načina integracije Roma , jer im omogućava da glume, pevaju, igraju i iskažu svoju autentičnu kulturu.Projekat je veoma značajan kako za Srbiju tako i za Evropsku Uniju, jer je i tamo prisutan problem sa integracijom Roma. Već je stigao poziv za gostovanje ove predstave u Vidinu, od strane jedne romske fondacije”, kaže Žoro Ivanov, reditelj.

Prema rečima reditelja „Đelem –đelem“ je dramsko-lutkarska komedija sa elementima mjuzikla koja govori o životu romske čerge u stara vremena. Obuluje autentičnom romskom muzikom, pesmom i igrom.

U predstavi igraju članovi “Društva Roma” Zaječar i glumci amateri: Miljan Rašić, Irena Rašić, Darko Krdžalić, Darko Nikolić, Ivana Milošević, Jovana Rašić, David Georgiev i Anđela Toskić, a nastupiće i folklorna sekcija “Društva Roma” Zaječar.

FOTO: zajecaronline.com

Ove godine biće nastavljena tradicija obeležavanja 11. maja, dana rođenja Zorana Radmilovića

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić najavio je da će i ove godine biti nastavljena tradicija obeležavanja 11. maja, dana rođenja Zorana Radmilovića. Tim povodom u foajeu pozorišta dan ranije, 10. maja u 12 sati biće otkrivena bista Zorana Radmilovića, rad vajara Svetozara Mirkova, koji će prisustvovati ovom činu. O Zoranu Radmiloviću govoriće Milan Caci Mihailović, jedan od retkih živih prijatelja i saradnika slavnog glumca.

Čitajuće probe za predstavu „Trojanke“ počeće 13. maja, u režiji Nebojše Bradića, koja će otvoriti Antika fest na Romulijani, krajem avgusta. Reč je o koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine i zaječarskog teatra, o projektu koji će najvećim delom biti finansiran iz republičkih fondova.

Kako je bilo na generalnoj probi predstave “Đelem, đelem”, pogledajte u galeriji:

Dodaj komentar