Izdvajamo Kultura

Predstavom “Odiseja” završen trodnevni festival “Antika fest” (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com

Predstavom “Odiseja” po tekstu Homera, u dramatizaciji Damira Mahmutovića i režiji Vlade Keroševića, na Feliks Romulijani završen trodnevni festival “Antika fest”. Predstavi je prethodila promocija knjige “Metaarheologija”.

Publika oduševljena “Odisejom”

Maestralnim izvođenjem ove antičke drame studenti Akademije umjetnosti iz Tuzle ostavili su zaječarsku publiku bez daha i zaslužili gromoglasan aplauz. Njihov profesor i reditelj predstave Vlado Kerošević kaže da je “Odiseja” jedan od bisera antičke književnosti prema kojoj teatar iz Tuzle gaji poseban pijetet i da je bilo zadovoljstvo odigrati je u autentičnom ambijentu Feliks Romulijane.

FOTO: zajecaronline.com

On napominje da je ovo predstava koja ima i fizičkog i realističkog teatra, teatra apsurda, neverbalnog teatra koji traje 15 minuta, kao i verbalnog teatra. Gledalac tako ima prilike da napravi komparaciju dva teatarska žanra, priče telom i govornim aparatom.

S druge strane gledalac sam otkriva tehnike teatra da bi naučio ono što vidi, ističe Kerošević. Ovo je treći nastup Akademije umjetnosti iz Tuzle na “Antika festu”. Do sada su nastupali sa Vergilijevom “Eneidom” i Homerovom “Ilijadom”.

FOTO: zajecaronline.com

Promocija knjige “Metaarheologija”

Predstavi “Odiseja” predhodila je promocija knjige „Metaarheologija“. Na promociji su govorili autorka prof. dr Staša Babić, Bora Dimitrijević – arheolog, i Zoran Hamović – glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće “Clio”.

FOTO: zajecaronline.com

Ocenjujući ovogodišnji “Antika fest” njen idejni tvorac i kreator Nebojša Bradić kaže da je oživljavanje festivala na Romulijani značajan momenat za lokalitet, za Zaječar ali i za kulturu Srbije.

“Antika fest se ponovo vraća na festivalsku mapu države što je jako važno, jer se kultura tokom leta seli iz prestonice na važne arheološke lokalitete povezujući savremenu produkciju sa kulturnim nasleđem. Ove godine “Antika fest” trajala je tri dana, a izvedeno je sedam programa. To je bio ambiciozni poduhvat zaječarskog teatra i Dunav festa.

Ove godine postavljen je model u kome će festival nastaviti svoj razvoj u onome što pruža – jedinstveno umetničko i lično zadovoljstvo svima onima koji u njemu učestvuju. Sam doživljaj koji pruža antika u Romulijani je jednistven i utisci učesnika i publike su izvanredni. To nas obavezuje da već sada osmišljavamo naredni festival, idućeg avgusta”, napominje Bradić.

Nebojša Bradić, reditelj; FOTO: zajecaronline.com

Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog pozorišta ističe da je s obzirom na posećenost festival uspešno organizovan.

“Po novom konceptu festival koji traje tri dana sa izmenjenom dinamikom i dešavanjima pokazuje da smo bili na pravom putu. Posebno zadovoljstvo pričinjava nam to što je zaječarska premijera “Žena iz Troje” bila odlično posećena, sva mesta su bila popunjena i odlično je prihvaćena od publike. Muzičko-scenska predstava ”Opsada i pad Konstantinopolja” bila je otkrovenje, jer je kao zvučna knjiga približila pisanje savremenikia o velikoj tragediji, padu Carigrada. Takođe, izvođenje “Odiseje” je od izuzetnog značaja za Zaječarce, jer je Romulijana pravo mesto za izvođenje ove antičke drame.

Ovogodišnji festival nam je putokaz za naredni, iduće godine. Predstoji nam ozbiljna analiza, osmišljavanje programa ali i prikupljanje sredstava. Tako bi osim grada Zaječara, u finansiranje “Antika festa” bila bi uključena i različita ministarstva, kao i domaći i strani donatori, kako bi iduće godine program dobio izraženu međunarodnu dimenziju”, ističe Đuričić.

Vladimir Đuričić, direktor NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar; FOTO: zajecaronline.com

Organizatori “Antika festa” su Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” I “Dunav fest”, u saradnji sa Narodnim muzejem iz Zaječara, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Kako je bilo treće večeri “Antike festa”, pogledajte u foto galeriji:

Dodaj komentar