fbpx
Društvo

Predstavnici „Dečjeg centra“ na studijskom putovanju u Novom Pazaru

„Dečiji centar“ iz Zaječara u saradnji sa organizacijom „Urban – IN“ iz Novog Pazara, realizovao je  „Studijsko putovanje“ u Novom Pazaru, uz podršku EIŽ iz Omiša. Mladi iz Prizrena, Novog Pazara i Zaječara, upoznavali su se sa ciljevima Agende 2030 Ujedinjenih nacija, povezujući ih sa principima održivog razvoja.

Posetu organizaciji “Urban In“ iz Novog Pazara, „Dečji centar“ iz Zaječara realizovao je u saradnji sa organizacijom „Šarski behar“ iz Prizrena.

Prema rečima Selene Ristić Vitomirović, predsednice „Dečjeg centra“ ovo studijsko putovanje realizovano je od 10. do 14. oktobra.

„U kontaktu sa organizacijom Urban IN, iz Novog Pazara, rodila se ideja da spojimo ove tri organizacije u Novom Pazaru. Ova organizacija ima veliko iskustvo u radu sa mladima na temama interkulturalnog i inter-religijskog dijaloga“, kaže Ristić Vitomirović.

Ristić Vitomirović navodi da su predstavnici te 3 organizacije zajednički odabrali teme susreta i napravili agendu rada, a radionice su se održavale u prostorijama Omladinskog trening centra OEBS-a.

„Njihov predstavnik Almir Vučelj nas je upoznao sa radom Oebsa. Osamnaestoro mladih, stvaralo je osnove za buduću interkulturalnu i interreligijsku razmenu.

Mladi volonteri i volonterke  do sada nisu bili u prilici  da provedu više vremena u kontaktu sa vršnjacima drugih veroispovesti, a šest volonterki iz Zaječara prvi put  se susrelo sa Bošnjakinjama i Albankama sa Kosova, ali i sa lokalnom zajednicom Novog Pazara“, kaže Ristić Vitomirović.

Kroz ove Interaktivne radionice stvorena je atmosfera međusobnog poverenja, koja je bitna za buduću saradnju ova tri udruženja.

Volonteri su zajedno  posetili jednu od najstarijih džamija na Balkanu, Altum Alem džamiju, a potom otišli u najstariju crkvu na Balkanu, Petrovu crkvu.

Dogovoreno je snimanje filmova o tri reke, što će učiniti i da ostanu aktivno u kontaktu, kako bi razmenili svoja znanja i ideje.

Dodaj komentar