fbpx
Društvo

Predstavljena knjiga “U svetu zanatstva i umetnosti grnčar Velimir Đorđević” u zaječarskoj biblioteci

FOTO: Matična biblioteka ''Svetozar Marković'' Zaječar

Protekle nedelje, u zaječarskoj biblioteci, publici je predstavljena knjiga “U svetu zanatstva i umetnosti grnčar Velimir Đorđević”.

Ova knjiga nedavno je izašla iz štampe, a publikaciju potpisuju autori dr Dejan Кrstić – etnolog, antropolog i muzejski savetnik i Violeta Stanković Anđelković – viši bibliotekar Matične biblioteke „Svetozar Marković” u Zaječaru.

FOTO: Matična biblioteka ”Svetozar Marković” Zaječar

Povodom pedeset godina rada Velimira Đorđevića (1967 – 2017) , kao kruna stvaralaštva ovog zanatlije i umetnika, izašla je iz štampe knjiga u pet stotina primeraka, 28. po redu objavljena u ediciji „Pograničje”, koju uređuje univerzitetski profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu dr Dragoljub Đorđević. Monografija je pripremljena u okviru projekta „Održivost identiteta Srba i nacionalnih manjina u pograničnim opštinama istočne i jugoistočne Srbije”, koji se izvodi na Univerzitetu u Nišu, na Mašinskom fakultetu, a finansira ga Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Izdavači ovog dela su takođe i „Prometej” iz Novog Sada, kao i Matična biblioteke „Svetozar Marković” iz Zaječara.

U prvom delu knjige je biografija pod nazivom „Velimir Đorđević: Bard pirotskog grnčarstva”, u kojoj Кrstić piše o grnčarstvu na Balkanu, tri grnčarske škole, a kao školu sa najviše dometa izdvaja pirotsko belopalanačku grnčarsku školu. Najistaknutiji pripadnik ove škole bio je upravo Velimir Đorđević, koji se davne 1967. godine naselio u Zaječar.

U drugi deo monografije smeštena je „Bibliografija Velimira Đorđevića”, koja čini skup informacija povodom informacija vezanih za temu istaknutog grnčara Velimira Đorđevića, koje su sistematizovane i date javnosti na uvid. Ukupno je nađeno 620 bibliografskih jedinica o ovom umetniku. Autor drugog dela publikacije je Violeta Stanković Anđelković.

FOTO: Matična biblioteka ”Svetozar Marković” Zaječar

Dodaj komentar