fbpx
Izdvajamo Kultura

“Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” nasmejala zaječarsku publiku do suza (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com

Šeste festivalske večeri, na 28. “Danima Zorana Radmilovića” u Zaječaru, odigrana je “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”. Zaječarska publika je uživala tokom izvođenja ove komedije. “Zoranov brk” pripao je Željku Erkiću za ulogu Bukare.

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske oduševila je zaječarsku publiku, koja se smejala do suza. Koliko su glumci dobro odigrali predstavu, potvrdili su i i Zaječarci, koji su dugotrajnim aplauzom pozdravili glumački ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske.

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

Nagrada za glumca večeri pripala je Željku Erkiću za ulogu Bukare.

“Ovo je jedna od najomiljenijih nagrada, jedna od najprestižnijih, za jednog glumca ovo je nagrada koju poželi da dobije, da radi ovaj posao upravo zbog ove nagrade. Naravno, postoji i ona glavna nagrada koja je još bolja i još veća, još značajnija. A i samo ime Zoran Radmilović sve govori. “Predstavu Hamleta u Mrduši Donjoj” u Narodnom pozorištu Republike Srpske radili smo zajedno, bio je to timski rad.

Svi smo sve vreme na sceni, zajedno. Niko nema nekog posebnog izdvojenog prostora na sceni. Tu ideju imao je reditelj Nikola Pejaković koji je tu čitavu priču pomerio u današnje vreme i time približio likove. Rekao je da su ti likovi ovdašnji političari koji su iskoristili lov u mutnom, a korišćenje dijalekta koji oni, na žalost i danas imaju, olakšalo je da ih prepoznamo i ostvarimo na sceni” rekao je Željko Erkić, glumac i dobitnik “Zoranovog brka”.

Željko Erkić, glumac; FOTO: Tatjana Galić Zetović

Vladimir Đorđević, koji je tumačio Učitelja, kaže da je glumačka ekipa prepoznala situaciju, tema im je bila bliska i ono što se događa na sceni kod publike dobro prolazi. Đorđeviću je uručena zahvalnica za gostovanje na “Zoranovim danima” u Zaječaru.

“Publika u Zaječaru je dosta dobro reagovala ovde, iako nije odmah prihvatila jezik predstave”, kaže Đorđević.

Željko Erkić i Vladimir Đorđević; FOTO: zajecaronline.com

Pored Đorđevića i Erkića, u predstavi igraju: Željko Stjepanović, Ljubiša Savanović, Aleksandar Stojković, Slađana Zrnić, Nataša Perić, Danilo Кerkez. Režija: Nikola Pejaković.

Pred zaječarskom publikom bila je postavka čuvenog Brešanovog teksta, koju kao režiser potpisuje Nikola Pejaković. Po njemu ne postoji ništa aktuelnije, u ovome času, od Brešana.

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

“Ne postoji ništa mudrije, pametnije i tačnije rečeno o nama sa ovih balkanskih prostora, o našem mentalitetu, nego što su rekli Nušić i Brešan. A između njih ‒ Кovačević”, navodi Pejaković u tekstu koji prati predstavu.

Glumački ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske je ovu priču o mentalitetu i nakaradnoj filozofiji života pretvorio u predstavu koja se bazira i na komediji i na kritici vremena današnjeg. Iako je od njenog nastajanja prošlo više od pola veka, vreme nije otupelo njenu oštricu, pa ona i danas podbada, kritikuje i izvrgava ruglu, govoreći o vlastoljubivosti, pohlepi i primitivizmu istovremeno pokazujući da promena sistema ne znači i promenu mentaliteta. Zato bez imalo problema pronalazi put do današnjeg gledaoca.

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

Uoči predstave, upravnik Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković, predstavio je knjigu „Peter Handke u Narodnom pozorištu Republike Srpske“. Ovo izdanje sadrži dela Handkea, jednog od najboljih dramskih pisaca na svetu, ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade, koja su izvođene u ovom pozorištu.

Nenad Novaković, upravnik Narodnog pozorišta Republike Srpske; FOTO: zajecaronline.com

U četvrtak 24. oktobra, od 20 sati, na sceni zaječarskog pozorišta, biće odigrana predstava „Osama –kasaba u Njujorku“ Zvezdara Teatra iz Beograda.

Istog dana, od 12 sati, u zaječarskom teatru, u okviru pratećeg programa, biće odigrana predstava Kazališta iz Virovitice „Seksi rublje“. Od 18 sati, u Centru za kulturu u Kotlujevcu, predstava „Don Žuan iz Leušića“, u izvođenju Marka Adžića i pozorišta iz Temišvara u Rumuniji.

Dodaj komentar