Društvo Kultura

PREDSTAVA ,,ANTIGONA“: Premijera koja se dugo čekala

Nedelja uveče na lokalitetu ,,Felix Romuliana” izgledala je poput najvećeg filmskog festivala. ,,Antigona“, predstava rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, premijerno je odigrana.

Ovu antičku tragediju Nenad Todorović predstavio je kao nesvakidašnji kulturni događaj praćen bogatim kostimima, scenografijom i orkestrom na bini. Reditelj Nenad Todorović smatra da je komad ,,Antigona” jedan od nosećih stubova antičke kulture koji drže sigurnu kuću evropske civilizacije.

Bogata scenografija delo je Gorana Stojčetovića, a kompozitor Bratislav Radovanović upotpunio je ,,pokret“ svojim umećem. Zaduženi za kosutim i masku bili su Bojana Kostadinović i Dragan Smiljanić.

Glavni likovi ovog blaga književnosti simbolizuju međusobno suprotstavljene ideale i težnje, što se na kraju raspsnulo u veliku tragediju.

,,Jako dobro razumem Antigonin poriv da je njoj draže da izgubi život nego da izgubi čast i da uradi ono što su bogovi od nje očekivali, a to je da sahrani brata na adekvatan način”, rekla je Ivana Bartunjek koja u predstavi tumači glavnu ulogu.

Glumac Igor Damjanović koji je tumačio je ulogu Kreonta, čoveka koji veruje su njegove odluke u skladu s voljom bogova, ističe da je predstava teška ali zanimljiva i da je ovo drugačije čitanje ,,Antigone”.

Pod imenima koja su doprinela svojim darom ovoj izvedbi spominju se sledeća: Miloš Đuričić, Branko Babović, Jelena Orlović, Nebojša Đorđević, Vujadin Milošević, Miloš Tanasković, Strahinja Bičanin i Nikola Đorđević. Članovi orkestra su: Anton Gerzina, Boris Pažin, Filip Obradović, Milica Božović, Jelisaveta Čivović i Matija Čivović.

Predstava će nastaviti svoj život već 24. avgusta, učešćem  na Festivalu Viminaciju fest.

Dodaj komentar