fbpx

Predsednik Saveta romske nacionalne manjine razgovarao sa Romima u Zaječaru

Preporuka:

Učenici zaječarske Muzičke škole najbolji u Srbiji

Na republičkom takmičenju iz solfeđa i teorije muzike svi učenici zaječarske Osnovne muzičke škole "Stevan Mokranjac" osvojili su prve...

Otpad u okolini Bora krije tone bakra i zlata

Ispitivanjima površine od 10.000 kvadratnih kilometara, za šta su korišćena i dva satelita Japanske svemirske agencije, ustanovljeno ja da...

Bez vode stanovnici Ivana Milutinovića i Đerdapske ulice

Zbog rekonstrukcije u ulici Ivana Milutinovića, bez vode će biti stanovnici sledećih ulica Ivana Milutinovića ( od Kotorske do...
- Reklama -

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić, posetio je u četvrtak 21. novembra članove i predstavnike Društva Roma u Zaječaru i razgovorao o problemima sa kojima se susreću na području grada, kao i postignutim rezultatima. Nakon sastanka, zajedno su obišli višečlanu romsku porodicu koja živi u veoma teškim uslovima.

Prema rečima predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibora Nakića najbolje je upoznati se sa problemima direktnim posetama Romima na terenu.

Foto: Društvo Roma Zaječar

„Za godinu dana od kako je formiran četvrti saziv Nacionalnog saveta, mi smo obišli preko 150 romskih naselja, razgovarali sa Romima, predstavnicima lokalnih samouprava i pokušavamo da iznađemo najbolje mehanizme za podršku Romima na lokalu“, rekao je Nakić.

Predsednik Društva Roma Zaječar Miljan Rašić je i jedan od članova Nacionalnog saveta Roma Srbije.

Foto: Društvo Roma Zaječar

„Ovo je druga poseta predsednika u okviru koje je obavljen razgovor sa našim pedagoškim asistentima, sa kolegama iz Bora, i dotakli smo probleme Roma kako na lokalu, tako i šire“, rekao je Rašić.

Najveći problem Roma je i dalje nezaposlenost.

„Statistika pokazuje da je 0,03 odsto Roma zapošljeno na teritoriji Srbije, a nezvanično ima preko 600.000 Roma u Srbiji. I u Timočkoj krajini postoji problem oko zapošljavanja, tu su i dalje predrasude, diskriminacija. Ono što je svetla strana je da od uvođenja pedagoških asistenata, mi sada imamo veliki broj dece koja završavaju osnovne, srednje škole, fakultete“, istakao je Rašić.

David Georgijev, predsednik Odbora za mlade Rome i umetnički rukovodilac Folklorne sekcije Društva Roma u Zaječaru je najavio da će mladi nastaviti sa organizovanjem raznih aktivnosti.

Foto:Društvo Roma Zaječar

„Drugog decembra, na gradskom trgu će biti organizovana akcija, gde će, u okviru projekta koji se realizuje sa Asocijacijom za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije, podeliti kondome i drugi materijal, a sve u okviru obeleževanja Dana borbe protiv side, koja se tradicionalno obeležava prvog dana u mesecu decembru“, kazao je Georgijev.

Na sastanku je rečeno da je kroz istoriju Roma veoma važno očuvanje tradicije, po čemu su Romi i prepoznatljivi širom sveta, a da će Nacionalni savet  podržavati kulturne manifestacije gde se promoviše kultura Roma.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić je nakon sastanka, zajedno sa predstavnicima Društva Roma, obišao višečlanu romsku porodicu koja živi u veoma teškim uslovima.

„Ovakve posete su od velikog značaja jer se na taj način prikupljaju informacije na terenu, nakon čega se pristupa rešavanju problema“, rekao je Rašić.

O Romima…

Najbrojnija, ali i najugroženija etnička grupa su Romi. Procenjuje se da u Evropi živi oko deset miliona pripadnika te nacionalne manjine, dok ih u Srbiji prema poslednjem popisu živi 147 000. Zbog loših uslova života, samo jedan od 100 Roma živi duže od 60 godina. Skoro 90 odsto njih je bez posla, a četvrtina Roma nema ni dana škole. Problemi sa kojima se suočavaju Romi su svuda isti: siromaštvo, nezaposlenost, neobrazovanje, diskriminacija, mnogobrojne predrasude.

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Učenici zaječarske Muzičke škole najbolji u Srbiji

Na republičkom takmičenju iz solfeđa i teorije muzike svi učenici zaječarske Osnovne muzičke škole "Stevan Mokranjac" osvojili su prve nagrade. Đaci ove muzičke škole godinama...

Odbojkašice Zaječara slavile kod kuće

U 7. kolu odbojkaške Druge lige "Istok", zaječarske odbojkašice ostvarile su još jedan maksimalni trijumf pred svojim navijačima. Sjajan niz ekipe Zaječara nastavljen je još...

Novi poraz košarkaša Mladosti

Ekipa zaječarske Mladosti upisala je poraz na gostovanju ekipi Trijumfa iz Niša, u okviru Druge regionalne lige "Istok 2". U 9. kolu regionalne košarkaške lige,...

29. „Novogodišnji turnir“ u malom fudbalu u Zaječaru

Povodom organizacije tradicionalnog "Novogodišnjeg turnira" u malom fudbalu, koji se svake godine održava u sportskoj hali u Zaječaru, održana je konferencija za medije. "Novogodišnji turnir"...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: