Društvo

Predavanjem profesora dr Gorana Đorđevića počela je akcija „Ne loži, sa prirodom se složi“ u Zaječaru

U velikoj sali Zaječarskog upravnog okruga održana je tribina na temu šumskih požara. Predavanje o „Upravljanju rizikom u zaštiti od šumskih požara i Komunikacija i koordinacija prilikom gašenja šumskih požara“, održao je profesor dr Goran Đorđević, predavač Akademije strukovnih tehničkih studija u Beogradu, nekadašnji načelik Odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu. U organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Zaječar“ i Odseka za preventivnu zaštitu u Odeljenju za vanredne situacije u Zaječaru, organizovano je predavanje u sklopu akcije „Ne loži, sa prirodom se složi“.

U 2021. godini na teritoriji Zaječarskog upravnog okruga zabeleženo je 515 požara na otvorenom prostoru, a od početka 2022. godine do danas dogodilo se 289 požara na otvorenom.

„Ove teme su namenjene svim ljudima koji se bave zaštitom od požara, pre svega zaštitom šuma od požara. To je problem koji stalno dotiče i našu zemlju, pogotovu sada sa promenom klime. Imamo veliki broj šumskih požara, ne samo kod nas i u okruženju, tako da moramo da imamo dobru organizaciju i dobar način kako bi suzbili te požare. Naglasak je na preventivi, kako da ne dođe do požara, ali pošto se požari dešavaju i pored tolikih preventivnih mera, pričamo o suzbijanju požara sa što manjom štetom“, istakao je Profesor Đorđević.

I dodao da je najveći uzrok šumskih požara i požara uopšte nemarnost ljudi, čak 95 procenata i više.

„Čovek vrlo često, nekada i namerno, izaziva požare i, mada zakon ne dozvoljava paljenje vatre na otvorenom prostoru, ali to se vrlo često radi, tako da požar sa njiva često zahvati i kreće ka šumi i napravi veliku štetu. Statistika nam je poražavajuća, dosta šumskih požara sa velikom materijalnom štetom. Imali smo i veliki broj ugroženih ljudi i objekata. Predstoji nam dosta rada na organizaciji, taktici, moraju se uključiti sve strukture koje deluju na požare“, naglasio je profesor Đorđević.

Preporuka profesora Đorđevića je da se svi organi, zakonodavni i državni uključe, da se što više propagadno deluje na ljude da ne pale vatru, sprečiti šumske požare.

Kazna za paljenje vatre na otvorenom prostoru propisane zakonom u iznosu od 10.000 dinara mandantna, 5.000 dinara ukoliko se plati u roku od osam dana.

U sklopu akcije „Ne loži, sa prirodom se složi“ danas  od 19 časova u Radul begovom konaku biće priređena izložba likovnih i literarnih radova učenika zaječarskih osnovnih škola na temu šumskih požara.

Cilj ove akcije je podizanje svesti građana i sprečavanje pojave požara na otvorenom prostoru, koji mogu biti razorni sa katastrofalnim posledicama po život i zdravlje ljudi, kao i po eko-sistem u celini,  u skladu sa akcijom koju Sektor za vanredne situacije trenutno sprovodi na nivou Republike.

Dodaj komentar