Društvo

Održano predavanje za poljoprivrednike u Grljanu

Foto: zajecar.info
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Grad Zaječar će tokom 2019. u poljoprivredu uložiti 19 miliona dinara, što je dvostruko više nego prethodne godine, saopštila je gradski večnik za poljoprivredu Vesna Stanković poljoprivrednim proizvođačima u Grljanu. Ona je najavila i povećanje subvencija sa 100.000 na 140.000 dinara po domaćinstvu koja će moći da se iskoriste u okviru jednog sektora.

„Za stočarstvo ostaju investicije za kupovinu umatičenih grla goveda, ovaca i koza. Osim toga moći će da se nabave i oprema za mužu, hlađenje mleka kao i oprema za pakovanje mleka i mlečnih proizvoda.

Novina je da će se u ovoj godini odobravati i sredstva za žičane ograde za voćnjake zbog velikih šteta koje naši voćari imaju zbog divljači na ovim prostorima“, naglasila je Stanković.

Prema njenim rečima, u voćarstvu će se subvencionisati nabavka sertifikovanih sadnica i nove sitne mehanizacije i opreme za navodnjavanje.

Veliku pažnju proizvođači su posvetili predavanju o stanju i tekućim problemima u zasadima višanja. Date su preporuke o aktivnostima koje bi voćari trebali da sprovedu u narednih mesec dana u svojim voćnjacima o čemu je govorio Mihailo Žikić savetodavac PSS „Agroznanje“.

Predstavnici Poljoprivredne stručne službe „Agroznanje” Zaječar su održali i predavanje o podsticajima koje daje Ministarstvo poljoprivrede, kao i o konkursima i pravilnicima koje poljoprivrednici mogu da koriste ove godine iz Republičkog budžeta.

Pored toga, stočari su mogli da čuju najnovije preporuke o higijeni muže i zdravlju životinja.

izvor: zajecar.info

Dodaj komentar