fbpx

Predavanje o nastanku crnih rupa

Preporuka:

I Pokret slobodnih građana bojkotuje izbore! Poručuju da Srbija nije slobodna zemlja

Pokret slobodnih građana doneo je odluku da će izaći na izbore, ali onda kada bude uslova za njihovo održavanje....

Evropska pravila zatvaraju kokošinjce

Oko 25 odsto najvećih živinarskih farmi u Srbiji moglo bi trenutno da se prilagodi evropskim propisima, dok će one...

Gimnazijalke putuju u Beč: Osvojile prvo mesto na takmičenju iz nemačkog jezika

Učenice Gimnazije u Zaječaru, Spasenija Nikolić i Nađa Stevanović ostvarile su zapažen rezultat na takmičenju iz nemačkog jezika, osvojivši...
- Reklama -  

Docent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, dr Milan Milošević održao je maturantima Gimnazije Zaječar predavanje na temu „Evolucija zvezda i nastanak crnih rupa – kako smo videli nevidljivo“.

„Crna rupa se nalazi 500 miliona triliona kilometara od Zemlje, a fotografija je urađena zahvaljujući mreži od osam teleskopa postavljenih širom sveta“, istaknuto je na predavanju.

Tokom ovog predavanja bilo je reči i o sudbini našeg Sunca, ali i o načinu na koji je načinjena prva fotografija crne rupe. Astronomi su u aprilu napravili prvu fotografiju crne rupe koja se nalazi u udaljenoj galaksiji.

„Ona je prečnika 40 milijardi kilometara, odnosno tri miliona puta veća od Zemlje, izgleda monstruozno“, opisali su je naučnici.

Predavanje je održano u okviru projekta “Apolo na mreži” koji realizuje Astronomsko društvo Alfa, uz podršku Centra za promociju nauke.

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

„Svetosavska akademija“ 27. januara u zaječarskom pozorištu

U sali Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru u ponedeljak, 27. januara biće održana Svetosavska akademija. Početak akademije zakazan je za 19 sati,...

Nova akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst organizuje još jednu od mnogobrojnih akcija davanja krvi koje su u poslednjim mesecima sprovedene na teritoriji grada Zaječara. U saradnji sa Zavodom za...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: