Društvo Izdvajamo

Pravoslavni vernici proslavljaju Uskrs

ilustracija/pixabay.com

Uskrs je najveći hrišćanski praznik, dan Hristovog vaskrsnuća. Ove godine pravoslavni vernici Uskrs slave 2. maja, dok su vernici katoličke verosipovesti ovaj praznik obeležili 4. aprila.

Prema predanju, toga dana je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih i pobedio smrt. Uskrs ili Vaskrs se slavi tri dana, hrišćani se pozdravljaju sa: „Hristos voskrese“, a odgovaraju „Vaistinu voskrese“. Veliki petak, Velika subota i Vaskrs – koji je uvek u nedelju, najznačajniji su dani u crkvenom kalendaru, pored božićnih praznika.

Vaskrs spada u pokretne praznike, i praznuje se posle jevrejske Pashe, u prvu nedelju posle punog meseca koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje, nikada ne pre te ravnodnevnice. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.

Za ovaj praznik vezani su brojni običaji.

Treba ustati rano ujutru, a ne otići na spavanje pre ponoći. Ukoliko bi se otišlo na spavanje pre ponoći, to bi značilo da će do narednog Uskrsa osoba da bude pospana i lenja.

Ujutru, pre doručka, po verovanju, treba prvo pojesti vaskršnje jaje. Ujutro se treba umiti vodom u kojoj su preko noći odstajali drenak, zdravac, bosiljak i crveno jaje, to obezbeđuje dobro zdravlje.

Običaji nalažu da decu valja protrljati crvenim jajetom po obrazima, da budu zdrava i rumena.

U nekim krajevima Srbije praktikuje se da vaskršnje jaje treba zakopati u mravinjak, jer se veruje da to donosi sreću i napredak u domaćinstvu.

Jedno jaje, obično crveno i ono koje se prvo ofarba, ostavlja se kao Čuvarkuća, jer prema verovanju štiti domaćinstvo od elementarnih nepogoda i drugih nevolja. Ljuske ofarbanih jaja treba dobro smrviti da veštice u njima ne bi mogle da se prevoze preko vode.

Takođe, veruje se da za ovaj dan ukućanima se daruje po nešto novo od odeće ili obuće, a za odlazak u crkvu i svečani ručak oblači se najlepša odeća.

Prema predanju, u sedmici od Uskrsa do Tomine nedelje vrata raja su otvorena i da duše svih koji u tim danima umru idu pravo u raj.

Dodaj komentar