Društvo

Povodom Svetskog dana muzike u holu zaječarskog pozorišta održan koncert učenika i nastavnika Muzičke škole

Povodom 21. juna – Svetskog dana muzike u četvrtak je u holu Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ održan koncert učenika i nastavnika Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru.

Brojna publika uživala je u izvođenju dela Mocarta, Njua , Mendelsona, Burmigera, Trujara, Zajca i drugih značajnih kompozitora klasične muzike.

Pozdravljajući okupljene ljubitelje muzike direktorka škole Sandra Nikolić podsetila je da je prvi dan leta posvećen danu muzike zahvaljujući nekadašnjem francuskom ministru kulture Žaku Landu koji je predložio da se najduži dan u godini proslavlja besplatnim koncertima.

Od 1997.godine ovaj dan se širom planete proslavlja kao svetski dan muzike, jer je tada u Budimpešti potpisana Evropska povelja o prazniku muzike.

Koncept obeležavanja dana muzike jeste da talentovani muzičari svih žanrova nastupaju  izvan koncertnih dvorana, dakle na trgovina, parkovima i ulicama, pa je šteta što zbog kiše koncert nije mogao biti održan na otvorenom, na platou ispred zgrade pozorišta, kako je bilo planirano.

Dodaj komentar