fbpx

Povodom Svetskog dana muzike u holu zaječarskog pozorišta održan koncert učenika i nastavnika Muzičke škole

Preporuka:

Noćas pomeramo kazaljke sat unapred

Letnje računanje vremena počinje 29. marta u 2 sata pomeranjem kazaljki za jedan čas unapred. Pomeranjem kazaljki na časovnicima...

Pozajmili ste knjigu iz zaječarske biblioteke? Evo kada je vraćate…

Većina vas je u prethodnom periodu sigurno pozajmila neku knjigu iz zaječarske biblioteke, pa je uvođenje vanrednog stanja i...

Još dva smrtna slučaja od ukupno 6 u Srbiji: Broj zaraženih po gradovima i opštinama…

U toku noći u Srbiji su preminula još dva pacijenta kod kojih je bio potvrđen koronavirus COVID-19. U pitanju...
- Reklama -

Povodom 21. juna – Svetskog dana muzike u četvrtak je u holu Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ održan koncert učenika i nastavnika Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru.

Brojna publika uživala je u izvođenju dela Mocarta, Njua , Mendelsona, Burmigera, Trujara, Zajca i drugih značajnih kompozitora klasične muzike.

Pozdravljajući okupljene ljubitelje muzike direktorka škole Sandra Nikolić podsetila je da je prvi dan leta posvećen danu muzike zahvaljujući nekadašnjem francuskom ministru kulture Žaku Landu koji je predložio da se najduži dan u godini proslavlja besplatnim koncertima.

Od 1997.godine ovaj dan se širom planete proslavlja kao svetski dan muzike, jer je tada u Budimpešti potpisana Evropska povelja o prazniku muzike.

Koncept obeležavanja dana muzike jeste da talentovani muzičari svih žanrova nastupaju  izvan koncertnih dvorana, dakle na trgovina, parkovima i ulicama, pa je šteta što zbog kiše koncert nije mogao biti održan na otvorenom, na platou ispred zgrade pozorišta, kako je bilo planirano.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: