fbpx
Društvo

Poslove “Direkcije” od danas preuzima novo-osnovano Javno preduzeće “URBANIZAM I IZGRADNJA” Zaječar

Na 10. skupštinskom zasedanju u Zaječaru odbornici su većinom glasova usvojili Odluku o osnivanju Javnog preduzeća za planiranje, projektovanje, izgradnju i nadzor „Urbanizam i izgradnja“ Zaječar.

S obzirom na to da je na sednici Skupštine grada Zaječara, održanoj 20. jula doneta Odluka o pokretanju postupka likvidacije nad Javnim preduzećem „Direkcija za izgradnju“ Zaječar, prema rečima gradonačelnika Zaječara boška Ničića u cilju obezbeđivanja uslova za kontinuirano obavljanje delatnosti od opšteg intresa za grad Zaječar, ukazala se potreba za time da obavljanje predmetnih delatnosti bude organizovano u okviru posebnog, novoosnovanog javnog preduzeća.

Između ostalog, pretežna delatnost preduzeća biće:

  • izgradnja puteva i autoputeva
  • izgradnja zgrada, cevovoda i ostalih nepomenutih građevina
  • rušenje objekta i pripremanje gradilišta
  • postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema
  • arhitektonska delatnost
  • inženjerske delatnosti
  • i tehničko savetovanje.

„Skoro tri meseca najavljujemo formiranje jedne ovakve firme koja će zameniti Direkciju za izgradnju.

Nama je neophodna firma koja će se pored bavljenja projektovanjem i izradom planskih dokumenata, baviti i time da će građani u toj firmi moći da sklapaju ugovore o zajedničkoj gradnji, ali koja će i preuzeti obavezu preduzeća koje je do sada to radilo a zaista nema nikakve veze sa tim, a to je „Parking servis“ a tiče se vertikalne i horizonatalne signalizacije, održavanja ulica ako budemo uspeli da obezbedimo potrebnu mehanizaciju, verovatno deo onoga, što se zove „krpljenje“ redovno i održavanje ulica.

Iako mislim da ćemo u jednom strateškom partnerstvu za duži period rešiti te probleme i da neće biti potrebe za takvim poslovima kao što je krpljenje rupa, čime se  samo privremeno rešava problem“, istakao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, obrazlažući ovu tačku dnevnog reda.

Za vršioca dužnosti pomenutog preduzeća imenovan je Gradimir Vasić, diplomirani inženjer građevinarstva iz Zaječara.

Odbornici su dali saglasnost i na osnivanje privremenog Nadzornog odbora preduzeća koji će se sastojati od dva člana:

  1. za predsednika je izabrana Žikica Nedeljkovic, diplomirani inženjer građevinarstva iz Zaječara kao predstavnik osnivača
  2. a za člana Dragica Stanišić, diplomirani pravnik iz Zaječara.

Na sednici je usvojena i Odluka o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine grada Zaječara javnim nadmetanjem.

Ovom odlukom otuđuje se katastarska parcela u Hajduk Veljkovoj ulici u Zaječaru, ukupne površine 0,55 hektara, javnim nadmetanjem radi izgradnje poslovne zgrade za pruženje usluga u drumskom prevozu putnika pravnom licu „Nikolić prevoz“, kao najpovoljnijem i jedinom ponuđaču uz naknadu od 4.192.992,20 dinara.

Zeleno svetlo dato je i na Program poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod“ Zaječar za 2018. godinu.

Većnici su većinom glasova usvojili i Rešenje o prenosu prava korišćenja pokretne stvari u javnoj svojini grada Zaječara.

Ovom odlukom pravo korišćenja specijalnog vozila „Korpa“ prenosi se od JKP „Održavanje“ Javnom komunalnom stambenom preduzeću „Zaječar“ radi obezbeđivanja javnog osvetljenja kao komunalne delatnosti od opšteg interesa.

 

Dodaj komentar