Izdvajamo Kultura

Poslednje takmičarske večeri 29. „Zoranovih dana“ izvedena predstava „Komedija ometena u razvoju“

FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

Poslednje takmičarske večeri glavnog festivalskog programa 29. „Dana Zorana Radmilovića“ u Zaječaru izvedena je predstava „Komedija ometena u razvoju“, po tekstu Milovoja Mlađenovića, u režiji Dušana Tuzlančića, u produkciji Gradskog pozorišta „Semberija“ iz Bijeljine.

Odlukom stručnog žirija „Zoranov brk“ pripao je Ivanu Petroviću za ulogu Panurgija.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Dobitnik „Brka“ je zahvalio organizatorima na pozivu, jer je ovo prvi zvanični festival na kome učestvuje Gradsko pozorište „Semberija“ iz Bjeljine.

„Mi smo jedno od najmlađih pozorišta u Bosni i Hercegovini, osnovani smo prošle godine i ovo je bila upravo naša prva premijera. Ima jedna anegdota: 2010. godine igrali smo ovde u revijalnom programu, dok smo još bili studenti. Naša mentorka profesorka Ljiljana Blagojević nas je dovela ovde na festival, gde smo igrali našu diplomsku predstavu. Interesantno je da je tada u žiriju bio naš umetnički rukovodilac Milivoje Mlađenović , inače pisac ove komedije i još jedna vrlo interesantna stvar je da je na tom festivalu izloženo javno čitanje „Skandalozne komedije“, upravo teksta po kojem smo mi radili ovu predstavu. Posle deset godina evo nas ponovo u Zaječaru. Imali smo sreću da igramo na jednom velikom festivalu sa velikim pozorištima i ovo je neverovatno velika stvar za naše pozorište i za napredak kulture uopšte u Semberiji, Bjeljini i Republici Srpskoj“, rekao je Petrović.

Izvođenju predstave predhodila je promocija knjiga „Uspomenar 4 – Čarobnjak Radmilović“ Milana Cacija Mihailovića, posvećena Zoranu Radmiloviću, povodom 35 godina od njegove smrti, koja je izašla u izdanju Ustanove Narodno pozorišta Timočke Кrajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

Milan Caci Mihailović, FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Obraćajući se publici Caci Mihailović je istakao da je ovo veoma važan dan u njegovom životu vezan za Zaječar, za pozorište u Zaječaru i za čoveka koji je potekao sa ovih prostora, a on imao sreće da sa Zoranom 13 godina deli scenu u Ateljeu 212.

„Pred nama je još topla knjiga, malopre izašla iz štamparije. To je moj četvrti „Uspomenar“, a na koricama piše „Čarobnjak Radmilović“. Znameniti Zaječarac, preselio se u legendu pre 35 godina. Ova knjiga je još jedan spomenik čoveku koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturi svoga naroda i koji i dalje živi, zaista živi i to vrlo intenzivno u nezaboravu. Pored reči Zoranove rođene sestre, gospođa Mirjane i njegove voljene sestričine Selene, u knjizi ćete naći reči glumaca, reditelja, suflera, dramskih pisaca, teatrloga, kritičara. Tu su i moje priče vezane za događaje iz sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetoga veka, kada sam sa Zoranom provodio vreme na sceni, na probama, na gostovanjima, u garderobama, u bifeu. Tu je i oko 200 fotografija, dokumenata, isečaka iz novina i tako dalje…“, poručio je Mihailović.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Milan Caci Mihailović je pročitao nekoliko tekstova iz knjige i na kraju sa publikom podelio jednu Zoranovu ispovest koja se takođe nalazi u ovom izdanju:

„Ja sam dobar čovek. Čak i kad nekog oteram u pi… materinu, pitam se da li je dobro i bezbedno stigao“.

Izvor: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

Dodaj komentar