U okviru letnje kampanje dobrovoljnog davalaštva krvi, koju organizuje Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst uz podršku lokalne samouprave, akcija davanja krvi u Zaječaru biće održana danas na Gradskom trgu do 16 sati.

Ova kampanja se organizuje četrnaestu godina zaredom a prema rečima dr Sanja Jovanović iz Instituta za transfuziju krvi Srbije cilj kampanje je promocija dobrovoljnog davalaštva krvi i podizanje svesti kod građana o dobrovoljnom davanju krvi.

“ Podsetiću da davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina, kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Savetovala bih sve one koji dođu da daju krv da se prethodnog dana lepo odmore, da uzimaju dovoljnu količinu tečnosti i da obavezno pre davanja krvi bar malo doručkuku“, poručila je dr Jovanović.

Inače, tokom letnjih meseci zbog ekstremno visokih temperatura broj dobrovoljnih davalaca znatno je smanjen.

„Letnji meseci su period godine kada većina građana odmara ide na odmore, pa samim tim i saobraćajnih nezgoda ima često.

Nestašice krvi su zato tokom leta češće, jer između ostalog i ljudi nisu u gradu i rezerve krvi se smanjuju.

Zato bih apelovala na građane koju god krvnu grupu da imaju da danas urade nešto dobro i da nekome spasu život“, istakla je dr Jovanović.

 

Služba za transfuziju krvi u Knjaževcu prikupi na godišnjem nivou 1.000 jedinica dok Služba za transfuziju krvi u Zaječaru za godinu dana prikupi ispod 1.800 jedinica krvi.

Zato Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst u Zaječaru pozivaju sve koji mogu da se odazovu današnjoj akciji i do 16 časova na zaječarskom skveru daju krv.

Organizatori kažu da će osim osveženja i slatkiša, dobrovoljne davaoce danas nagrađivati i brojni kafići, frizerski saloni, ali i pekare u Zaječaru.

NAJVAŽNIJE VESTI ZA DANAS PROČITAJTE NA PORTALU „ZAJEČAR ONLINE“!

ZAJEČAR – NAJNOVIJE VESTI

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here