Društvo

Položeni venci povodom Dana škole „Ljuba Nešić“ u Zaječaru (FOTO)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Polaganjem venaca na spomen bistu narodnom heroju Ljubi Nešiću danas je zvanično otpočelo obeležavanje dana osnovne škole u Zaječaru koja nosi njegovo ime.

Učenicima, ali i svim prisutnima predsednik Saveza udruženja boraca Narodno oslobodilačkih ratova, Dragoljub Nikolić održao je kratak čas istorije o značajnom doprinosu koji je narodni heroj Ljuba Nešić tokom svog života dao za naš grad.

“ Ljuba Nešić bio je narodni heroj Drugog svetskog rata, rođen u Zaječaru 18. decembra 1918. godine. A poginuo je kod Sikola u borbi sa Nemcima i četnicima 29.septembra 1941. godine.

Rođen je u veoma siromašnoj porodici i rano je ostao bez oca. Nakon završetka osnovne škole, upisao je Gimnaziju, pa i Višu Gimnaziju u Nišu.

Još kao mlad bio je veoma revolucionaran i javno je iskazivao svoje nezadovoljstvo prema tadašnjem režimu.

Nakon pogibije u borbi sa Nemcima, on 14. decembra 1949. godine biva proglašen za narodnog heroja, pa se zato na ovaj dan njemu u čast i polažemo vence“, istakao je Nikolić.

Nakon ceremonije polaganja venaca u kojo su učestvovali direktorka škole Jelena Stanković sa učenicima, vence su položili i predstavnici SUBNOR-a i boračkih organizacija.

Direktorka Stanković najavila je i svečanu akademiju koja će povodom dana škole biti održana danas od 17 časova u sali Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru:

„Na akademiji će biti uručene nagrade onima koji su u prethodnoj školskoj godini bili najaktivniji i najuspešniji, kao i nagrade učenicima koji su na likovnom i literarnom konkursu, koji je bio organizovan na Okružnom nivou, pod nazivom „Sva lica ljubavi“ postigli zapašžene rzultate.

Inače, u protekloj školskoj godini, imali smo pre 80 nagrađene dece na opštinskim, okružnim i republičkim takmičenjima.

Naš podmladak Crvenog krsta je osvojio u ovoj godini PRVO MESTO na republičkom takmičenju u pružanju prve pomoći.

Imamo prvu, treću nagradu na matematičkoj internet olimpijadi, treću nagradu na Matematičkoj dopisnoj olimpijadi, nagrade u stonom tenisu na okružnim tkmičenjima…i sve su to razlozi da budemo ponosni na naše đake i pomognemo im da u narednomj periodu bdu još bolji“, istakla je direktorka Stanković.

Osnovnu školu „Ljuba Nešić“ trenutno pohađa preko 650 đaka, raspoređenih u 28 odeljenja i 2 pretškolske grupe.

U školi uspešno funkcioniše i produženi boravak.

Škola zasniva rad na potrebama učenika i njihovih roditelja, kadrovskim i materijalnim mogućnostima, perspektivama i sagledavanju razvojnih mogućnosti osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Dodaj komentar