fbpx
Društvo

Polaganjem venaca u Zaječaru obeležen “Dan ratnika” (FOTO)

4. decembra 2015. godine odlukom tadašnjeg predsednika Republike Srbije u našoj zemlji je prvi put obeležen “Dan vojnih veterana”, dok se ove godine na zahtev Ministarstva odbrane ovaj praznik prvi put proslavlja i u Vojsci Srbije kao “Dan ratnika” posvećen palim i preživelim učesnicima ratova.

Obeležavanju ovako značajnog istorijskog datuma danas su se priključili i predstavnici komande za razvoj Timočke brigade u Zaječaru.

Komandant Komande za razvoj Timočke brigade, potpukovnik Vladica Vučković u svom obraćanju je istakao da proslavom “Dana ratnika” država na najvišem nivou izražava zahvalnost prema svima koji su stali u odbranu otadžbine i pod njenom zastavom nosili oružje – od oslobodilačkih ratova u 19. veku pa do odbrane od NATO agresije 1999. godine.

” 4. decembra 1912 godine potpisano je primirje u Prvom balkanskom ratu, a oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije postali su “stari ratnici”, odnosno veterani.

Brigu o veteranima i zadovoljenju njihovih potreba preuzelo je Ministarstvo vojno u okviru tadašnje Vlade Kraljevine Srbije, za koju su bili od životnog značaja kao borci u ratovima koji su usledili.

Izborom ovog datuma za dan vojnih veterana obezbedio se kontinuitet sa veteranima iz vremena 1912. godine, kada je Kraljevina Srbija kao moderna država angažovala oko 12% stanovništva u ratu.

Vojska Srbije nije i nikada neće zaboraviti svoje pripadnike koji su poginuli, koji su ranjeni ili na bilo koji drugi način dali doprinos za slobodu otadžbine.

Tu smo za vaše predloge i sugestije da vam pružimo pomoć u ostvarivanju vaših prava  i obećavamo vam da sećanja na naše poginule saborce neće izbledeti.

Trudićemo se da to prenesemo i mlađim generacijama”, naglasio je komandant Vučković.

Ceremonija obeležavanja ovako značajnog istorijskog datuma upriličena je danas na zaječarskom skveru polaganjem venaca tačno u podne na Spomenik palim borcima Timočke krajine.

Vence su položili predstavnici Komande za razvoj Timočke brigade, predstavnici Grada Zaječara, SUBNOR-a, boračkih organizacija i potomaka ratnika, kao i članovi porodica poginulih pripadnika vojske.

Dodaj komentar