Društvo

POKS predložio: “Srbija da skrati radno vreme na 6 sati kao Švedska”

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) smatra da u Srbiji radno vreme treba da se skrati sa osam na šest sati, po uzoru na Švedsku, pišu “Večernje novosti”.

Oni su najavili i da će takav predlog izmena Zakona o radu uputiti Skupštini Srbije.

“Kraljevina Švedska je zakonom skratila radno vreme radnika sa osam na šest sati i takav primer bi trebalo da sledi i Srbija”, navodi POKS u saopštenju.

Oni napominju da je u Švedskoj produktivnost povećana, ali i zadovoljstvo radnika zbog činjenice da imaju više vremena za sebe i svoje porodice tokom dana. Dodaju da je time smanjen i broj bolovanja, pa samim tim i troškovi poslodavca i države, a efikasnost na poslu i kvalitet usluge povećan.

“Velika je zabluda da radnici mogu da rade punom koncentracijom i kapacitetom svih osam sati, zato je bolje efikasnije raditi šest sati, nego manje efikasno osam.

U razgovorima sa predstavnicima švedske ambasade, dobio sam potvrdu da je ova kraljevina spremna da prenese svoja iskustva našoj zemlji u implementaciji ovog zakona, što je za Srbiju dragoceno”, izjavio je narodni poslanik i predsednik POKS-a Žika Gojković.

POKS podseća i da su u Švedskoj pojedine kompanije, poput proizvođača automobila Tojota iz Geteborga, prešle na ovaj sistem još pre 13 godina i nisu ga napustile do danas, jer, osim što su dobile srećnije radnike, zabeležile su i veći profit.

Dodaj komentar