fira.rs

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Agroznanje Zaječar i ove godine organizovali su zimsku školu – SEMINAR ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE.

Deveta po redu zimska škola za poljoprivrednike otvorena je juče u Zaječaru i trajaće do petka, 8. decembra.

fira.rs

Vesna Stanković, gradski većnik zadužena za poljoprivredu na prvom seminaru istakla je da je jedan od strateških pravaca razvoja grada Zaječara upravo razvoj poljoprivrede.

„Želim da pohvalim organizovanje ovakvih skupova koji su veoma značajni za razmenu iskustava među proizvođačima, stručne službe i nas kao predstavnike grada.

Na ovakvim skupovima mi možemo da dođemo do informacija šta je to potrebno poljoprivrednim proizvođačima kako bismo im pomogli, i kreirali neki program razvoja koji ćemo u sledećoj godini primenjivati”, naglasila je Stanković.

Nakon pozdravne reči Slavica Dželatović, direktorka PSSS Zaječar Agroznanje istakla je da je ova zimska škola za poljoprivrednike na neki način postala podsticaj, obaveza ali i potreba, jer se na ovakvim skupovima razmenjuju iskustva ,čuju neke novine iz raznih oblasti poljoprivrede i proizvodnje, a poljoprivredni proizvođači se upoznaju sa onim što daje lokalna samouprava.

„Na ovakvim skupovima najlakše se može doći do informacije i saznanja šta se u gradu planira u narednom periodu, koji su podsticaji kod Ministarstva poljoprivrede i ono što je trenutno aktuelno su IPARD sredstva pretpristupnih fondova.

Tu očekujemo raspisivanje javnog poziva krajem godine ili početkom naredne godine, gde bi trebalo poljoprivredni proizvođači da se upoznaju sa potrebnom dokumentacijom i procedurom, kako bi mogli da konkurišu za ta sredstva.

Na ovim skupovima poljoprivredni proizvođači razmenjuju svoja iskustva, čuju koji su problemi bili tokom protele godine i na neki način nam daju smernice šta je to potrebno unaprediti u narednoj godini kada se radi o ovakvim predavanjima i edukaciji”, istakla je  Dželatović.

Seminaru su prisustvovali poljoprivredni proizvođači, predstavnici udruženja ,lokalnih samouprava, dok su predavači uglavnom bili savetodavci iz Poljoprivredno stručne službe “Agroznanje”.

“ Ove godine najviše se govori o voćarskoj proizvodnji.

U našem kraju je zastupljena proizvodnja koštičavog voća, prvenstveno višnje i šljive. Postoji veliko interesovanje i danas je značajna tema posvećena dunji.

Podižu se značajne površine pod ovom voćnom vrstom i tema je proizvodnja, postupak proizvodnje dunje, aktuelna zaštita i ishrana dunje“, dodala je Dželatović.

Ova zimska škola biće nastavljena i u petak, 8. decembra u prostorijama Regionalne privredne komore Zaječar, i tog dana uglavnom će biti reči o stočarstvu, kao i o sortimentu i preporuci hibrida kukuruza za narednu godinu.

Danas će predavanje biti organizovano u Opštini Boljevac, gde će se govoriti o voćarskoj, ratarskoj i stočarskoj proizvodnji.

POSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here